Povratak

Čišćenje akvarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam akvarij od 100 l koji je kompletno postavljen i naseljen. Koristim Tetratec 700 eksterni filter, no pošto već duže vrijeme imam problema s algama, odlučila sam kompletni akvarij postaviti ispočetka, s prokuhanim materijalima i čistom vodom. S obzirom da u filteru postoje osjetljive bakterije, smijem li koristiti novu, kapima pripremljenu vodu ili ću morati ispirati materijale u staroj akvarijskoj vodi? Na koji način mogu tretirati biljke obrasle algama i kako se riješiti puževa i njihovih ličinki sa listova? Kada je akvarij iznova postavljen, u kojem vremenu smijem ponovno naseliti ribice, može li to biti odmah ili je postupak isti kao i kod prvog postavljanja (nakon 2 - 3 tjedna)? Hvala na odgovoru! Dina

O: Problemi s algama najčešće su posljedica velike osvjetljenosti akvarija i to neadekvatan režim rada lampi u akvariju (nije preporučljivo da lampe rade duže od 10 sati dnevno), također blizina prozora i izloženost akvarija vanjskom svijetlu izrazito utječe i pospješuje rast algi.

Poželjno je kod pojave algi prokuhati ukrasni materijal i šljunak, samim prokuhavanjem trebali biste riješiti i problem s puževima.

Listove biljaka koji su jako zahvaćeni algama poštucajte, a same biljke možete dezinficirati u blagoj otopini hipermangana (blijedo ružičasta boja otopine), listove bilja držite potopljene oko 20 minuta. Nipošto nemojte uranjati korijenje, a nakon tretmana dobro isperite biljku i vratite u akvarij.

Filter materijal operite u vodi koju ste dobili iz akvarija i promijenite aktivni ugljen (poželjno ga je mijenjati jednom mjesečno).

S obzirom da je na filteru već naseljena pozitivna bakterijska flora, eventualno ostavite četvrtinu stare vode, a novu vodu tretirajte preparatima za neutralizaciju klora i teških metala.

Dovoljno je pustiti akvarij da radi par sati dok sva voda ne prođe preko filtera i dok voda ne postigne željenu temperaturu. Za prevenciju nastajanja algi možete koristiti jedan od preparata Dajana-ALGICID, Tetra-algu min, Algostop depot, Algizit...

U borbi protiv puževa mogu vam pomoći i ribe iz obitelji botia, posebno botia macracantha i mehaničko uklanjanje.

Dodavanje preparata za suzbijanje puževa zna ponekad biti štetno za ribe pa vam ga ne bih preporučio.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr