Povratak

Agresivno ponašanje mačka neposredno nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Pisala sam nedavno u vezi kastracije i ovratnika. Skinuli smo u utorak i rana je lijepo zacijelila. Međutim, primijetili smo kako mačak napada mačku čim se nađe u njegovoj blizini, i to nije tuča/igra kao ranije, nego pravi sukob, ugrize ju za vrat, nekako je stavi u donji položaj i skroz zarije kandže u njeno tijelo. Bacanje igračaka pokraj njih ne uspijeva, već on i dalje nastavlja, a ženska maca samo ispušta krikove. Jedva ih razdvojimo, on se toliko obavije oko nje da nam je to baš čudno i ne znamo šta da radimo. To se dešava svakodnevno. Iščupa joj čopore dlaka, čak ponekad raskrvari uho. Previše je grub prema nama, više se ne da uzeti u ruke bez grebanja i ugriza. Dok se igra također je drukčiji. Što bi to moglo biti? Hvala vam. Kristina

O: Vaš je mačak pod velikim stresom, što zbog same operacije i bolova koje trpi, što zbog ovratnika koji ga je iritirao, no isto tako i zbog izmijenjenjog socijalnog statusa koji je nastupio njegovom kastracijom. Mačke su vrlo instinktivna bića s izraženijim osjetilima nego ljudi. Oni prije svega njuhom detektiraju okolinu i osjete i najsuptilnije promjene u hormonalnom statusu  pojedinog organizma. Mačke u vrlo ranoj dobi formiraju svoje hijerarhijske odnose u svojoj  zajednici (pod kojom se također smatra i obitelj vlasnika). Kastracija je u tom smislu vrlo agrasivna za dominantne mačke i one koje su navikle na svoj povlašteni status.

Kod Vašeg mačka to je na neki način i ljubomora prema ženskoj mački  (koja  pretpostavljam nije sterilizirana) i čije feromone on vrlo jasno osjeti. Nakon kastracije više ništa nije isto i on će se ponovo boriti za svoje mjesto na jedan nov način. S obzirom na to da je prošlo vrlo malo vremena  od operacije i da se razina  hormona u krvi još ni približno nije normalizirala, što zahtijeva jedan duži period, pokušajte biti što obazriviji prema mačku. Bilo bi poželjno da neko vrijeme mačke držite odvojeno i da mačku stres pokušate otkloniti nekim od umirujućih ljekovitih dodataka poput Equilibria-Vet oralne suspenzije na bazi valerijane i matičnjaka, Bachovih homeopatskih kapi za otklanjanje straha ili Feliway spreja s mačjim umirujućim feromonima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr