Povratak

Apsces iznad oka mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Moj kućni ljubimac, mačak star 5 godina, ima često problema sa apscesima, koji najvjerojatnije nastaju u tučnjavama s drugim mačcima. Ovaj put apsces se nalazi odmah iznad oka i vrši mu pritisak na oko, tako da je oko skoro pa zatvoreno. Sadržaj apscesa je počeo pomalo izlaziti van i to kroz gornji kapak, koji je dosta otečen  i zadebljan. Vodili smo ga veterinaru te je dobio antibiotik u injekciji i tablete Synulox. Zanima me da li je to dovoljno za liječenje, da li treba poduzeti još nešto kako bi liječenje bilo uspješno? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav!
Snježana

O: Najčešća posljedica tučnjave između muških mačaka su duboke ozljede izazvane noktima ili zubima iz kojih nastanu apscesi.

Apscese obično uzrokuju piogene bakterije roda Streptococcus i Staphylococcus. Kad bakterije uđu u tijelo, najčešće kroz ozljede na  koži, imunološki sustav ih pokušava zaustaviti i ograničiti  slanjem bijelih krvnih stanica (leukocita) na zahvaćeno područje. Kad leukociti napadnu bakterije, tkivo na mjestu infekcije propada zbog patoloških promjena, izazivajući stvaranje šupljine. Šupljina se ispunjava gnojem i nastaje apsces.

Gnoj sadrži mješavinu raspadnutog mrtvog tkiva, leukocita i bakterija. Apsces raste i postaje sve veći i bolniji kako se stvara sve više gnoja. Apsces je praćen znakovima upale: crvenilo, bol, temperiranost, oteklina te fluktuacija. Nezreli apscesi ne flutuiraju, a kad sadržaj postane tekuć, potrebno ga je evakuirati.

S vremenom organizam pokušava ograničiti apsces od okolnog tkiva stvaranjem čahure, koja nije prokrvljena te antibiotici ne mogu prodrijeti u njenu unutrašnjost. Stoga je važno gnoj evakuirati, kad apsces pukne ili treba napraviti resekciju i očistiti šupljinu apscesa.

Terapija antibioticima se provodi parenteralno injekcijama ili oralno tabletama, a sama šupljina apscesa se ispire vodikovim peroksidom ili tinkturom joda, a ponekad je potrebno izljuštiti čahuru apscesa  kako bi antibiotik mogao prodrijeti do mjesta upale.

U slučaju da se apsces ne liječi ili nedovoljno liječi, infekt može zaostati učahuren i aktivirati se opet nakon nekog vremena.

Opširno o apscesu i liječenju pisala je kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Synulox tablete imaju širok spektar djelovanja protiv značajnih aerobnih i anaerobnih bakterija, kao npr. Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Clostridium spp., E. coli, Salmonella spp., Pasteurella spp. i dr. Synulox tablete su indicirane za liječenje bolesti u pasa i mačaka, kao što su upale kože, upale mekih tkiva, dentalne upale i infekcije dišnog, probavnog i urogenitalnog sustava. Primjenjuju se per os, doziraju se prema tjelesnoj težini životinje, a trajanje liječenja je 5 do 7 dana ili duže, u slučaju kroničnog procesa.

U Vašem slučaju apsces je nastao na vrlo osjetljivom području, a gnoj se evakuira kroz kapak. Incizija apscesa na tom mjestu je vrlo rizična zbog živaca i krvnih žila koje prolaze ispod kože. Tu postoji opasnost i od infekcije očne spojnice (konjuktivitis), a u tom slučaju je potrebno terapirati antibiotskim kapima ili mastima.

Ako je mačak pod kontrolom veterinara, vjerujem da će liječenje biti uspješno i da neće biti posljedica.

Moja preporuka Vam je, također, da ga date kastrirati kako više ne bi dolazilo do takvih neželjenih situacija.