Povratak

Bezvoljnost i odbijanje hrane | Štetno djelovanje i opasnost paracetamola za mačke i pse

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Imam mačka, star je oko 7/8 mjeseci, u zadnja 2 dana slabo jede, još uvijek prede, ali se nikako ne kreće, stalno spava. Maloprije kada smo mu pokušali dati hranu odbijao je (mačiji gulaš i nasjeckana salama i izmrvili smo paracetamol sa namjerom da će mu biti bolje ako pojede). Imali smo već jednom mačku koja je uginula, ali ovo je totalno drugačiji slučaj, vodili smo je veterinaru, ali nije bilo efekta i ne želimo opet gubiti vrijeme s ovim mačetom. Kada se okotio bio je odvojen od majke na 24h od strane komšija koje su ga ukrale ,bio je izložen jakom suncu, inače boravi napolju, ali često ga pustimo i u kuću. Molim vas, ako možete da nam pomognete jer ne bismo voljeli da ga izgubimo. Hvala! L.p. Dzejla

O: Uzroci bezvoljnosti i odbijanja hrane u mačića mogu biti razni. Bez adekvatnog kliničkog pregleda životinje i dodatnih metoda pretrage, nemoguće je sa sigurnošću reći o čemu se zaista radi. Moj savjet je da hitno posjetite kolege u veterinarskoj ambulanti, kako bi pregledali životinju.

Spominjete da ste mačiću dali paracetamol. Paracetamol ili acetaminofen je lijek koji se često u humanoj medicini koristi kao analgetik i antipiretik, tj. protiv glavobolje, boli u mišićima, artritisa, bolova u leđima, zubobolje, simptoma prehlade i gripe, te vrućice. Smatra se da paracetamol uglavnom djeluje u središnjem živčanom sustavu i to tako da smanjuje intenzitet signala boli poslanih u mozak. Međutim, paracetamol je analgetik i antipiretik koji je visokotoksičan za pse i mačke. Vrlo brzo se apsorbira u krv i najvišu koncentraciju postiže već za 30-60 min. po primjeni. Njegovom razgradnjom u jetri nastaju metaboliti koji imaju hepatotoksično djelovanje. Simptomi oštećenja jetre jave se već za 24 do 48h. Methemoglobinemija je najuočljiviji znak otrovanja i nastaje 2 do 6h po unosu. Krv je karakteristične smeđe boje.

Mačke su izrazito osjetljive na paracetamol. Klinički znakovi trovanja u mačke su otežano disanje, brzo disanje, čokoladnosmeđe sluznice, ikterus. Životinja ulazi u komatozno stanje i potom ugiba. Karakterističan znak trovanja u mačke je i edem lica, šapa, koji se kod pasa javlja samo ponekad. Mnogi lijekovi koji su široko rasprostranjen u humanoj medicini, pokazuju izrazito štetno djelovanje pri primjeni na životinjama. Čak i vrlo male doze takvih lijekova, mogu imati letalan ishod po životinje.

Želim Vam sreću u oporavku Vašeg mačića.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr