Povratak

Bolesni mačići - važnost posjete veterinaru i pravodobne terapije | Osjetljivost mačića na dehidraciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tri mačića stari 3 mjeseca. Bili su jako veseli. Ovih dana su počeli povraćati i neće ni jesti ni piti. Od četiri jedan je uginuo i ostalo ih je tri. Sada su još dva mačića počeli imati iste simptome samo su mirni, ne jedu, tresu se (vjerojatno temperatura), povraćaju. Misli smo da je to zbog parazita i dali smo im tabletu prije 3 dana, ali su i ova dva ponovno oboljela. Ne znam što bi im moglo biti. Lidija

O: Bez mogućnosti pregleda teško mi je uzrok ovakvog stanja Vaših mačića. Uzroci mogu biti različiti kao npr. bakterijske infekcije, virusne infekcije, zarazne bolesti mačića (mačićak).  Više o ovoj temi je pisala kolegica Dragica Nemeš, dr. med. vet., pod naslovom Proljev i povraćanje mačića / Panleukopenija.

S obzirom na to da se radi o mačićima, savjetujem Vam da što hitnije odete sa njima kod veterinara kako bi se napravio detaljan klinički pregled, krvna slika, serološka pretraga krvi, pregled urina i postavila točna dijagnoza i odredila odgovarajuća terapija. Mačići su utoliko osjetljivija skupina jer brzo podlegnu dehidraciji zbog gubitka tekućine i elektrolita, teško održavaju termoregulaciju tijela što posljedično može rezultirati uginućem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr