Povratak

Cijepljenje mačke - Purevax i Nobivac tricat vakcina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Zanima me koja je razlika između cijepiva za mačke Purevax FelV+Purefax RCPh te cjepiva Nobivoc tricat trio. Naime moja mačka je bila procjepljena prije Purevax cjepivom, a sada  dobiva umjesto toga cjepivo Nobivoc tricat trio. L.p. Jasenka

O: Purevax je vakcina  protiv mačje leukemije. Riječ je o teškoj bolesti koja se prenosi već u uterusu na mačiće, a inače bolest se lako prenosi  preko zajedničkih posuda za hranu i vodu, posuda s pijeskom, međusobnom njegom te sisanjem mačića. Virus se izlučuje urinom i slinom. Mačja leukemija je podmukla bolest koja se definira nespecifičnim simptomima kao što su letargija, proljev,temperaturna groznica te gubitak tjelesne težine. Svakako je potrebno cijepiti mace starije od 8 mjeseci te nadocijepljivati svake godine. Prije cijepljenja bilo bi dobro napraviti test na postojanje bolesti u mace.

Nobivac tricat je trovalentna vakcina koja sadrži atenuirane viruse za tri bolesti: panleukopenije mačaka (zarazni proljev), mačje leukemije te feline kalici virus i feline herpes virus; ova zadnja dva uzrokuju skup simptoma ili bolest poznatu pod nazivom mačja gripa. Simptomi sliče na gripu u čovjeka. Maca kašlje kiše slini i slabije jede. Virus se može sakriti i maca samo u stresnim situacijama pokazuje  bolest. Može doći do rana i ulceracija u usnoj šupljini te do progresije bolesti i kongestije unutarnjih organa i smrti.

Ove sve bolesti  su za mačke vrlo opasne i treba u prvoj godini života cijepiti 2 puta te nakon toga svake godine revakcinirati jednom godišnje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr