Povratak

Crna krastica na nosu mačke | Dermatologija i najčešće bolesti kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Imam macu staru oko 5 mjeseci, nedavno joj se pojavilo ovo na nosu (slika u prilogu). Prvo smo mislili da je krastica (stvorilo se na lijevoj strani) i prilikom kupanja joj je otpalo i neko vrijeme bilo dobro, no sad joj se stvorilo i na jednoj i na drugoj strani. Što je to? Kako to tretirati? Trebam li se zabrinuti? Elena

O: Vrlo je teško samo na osnovu fotografije postaviti ispravnu dijagnozu. Veterinarska dematologija, odnosno dermatologija općenito, vrlo je kompleksno područje. Dermatologija se bavi izlučevinama kože i sluznica, njihovim bolestima i liječenjem.

Bolesti kože u pasa i mačaka su vrlo česte. Iako se promjene na koži vide prostim okom, njihova dijagnostika je kompleksna i nimalo laka. Da bi se postavila točna dijagnoza nužan je sistemski pristup. Bolesti kože ne bi se smjele liječiti isključivo simptomatski, jer svaki taj simptom ima i svoju pozadinu, odnosno bilo bi nužno otkriti uzrok problema. Kako dijagnostika, tako i sama terapija kožnih bolesti ponekad traju duži period do potpunog izlječenja životinje, te je nužno strpljenje, kao i suradnja vlasnika i životinje te veterinara.

Promjene koje se javljaju na koži životinje su zaista raznolike. Navest ću neke od njih, no za potpunu dijagnozu bilo bi neophodno posjetiti veterinarsku ambulantu. Moj savjet je da se obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu, Klinika za unutarnje bolesti životinja, koji se bave problematikom kože.

Dermatološka oštećenja kože pasa i mačaka mogu biti primarna i sekundarna. Primarna oštećenja kože su papule, pustule, vezikule, urtike i tumori. Oštećenja koja su i primarna i sekundarna su gubitak dlake, ljuske, kraste, te promjene boje kože. Sekundarna oštećenja kože su ožiljci, čirevi, ogrebotine, zadebljanja kože.

Međutim, najčešće bolesti kože pasa i mačaka su parazitarne naravi, gljivične bolesti, alergije i piodermije.

Parazitarne bolesti kože – brojni su paraziti koji napadaju kožu pasa i mačaka. Simptomi i klinička slika prvenstveno ovise o vrsti parazita i stupnju njegove prisutnosti. Najčešći paraziti koji dovode do kožnih bolesti su buhe, demodex, šugarci i to sarcoptes i otodectes.

Gljivične bolesti kože (dermatofitoze) – radi se o skupini bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, a koje se mogu prenijeti s jedne na drugu vrstu i očituju se  isključivo kao kožna oboljenja. Kod pasa i mačaka izdvojeno je više od 20 različitih vrsta dermatofita. Najčešće izolirani patogeni su Microsporum canis, Microsporum gypseum, Trichophyton mentagrophytes.

Kožne alergije – mogu biti alergije na ubod buhe, atopijski dermatitis, alergije na hranu, preosjetljivost na ubod komarca, a kod mačaka i mačji eozinofilni kompleks.

Piodermije – predstavljaju bakterijske infekcije kože.

Više o problematici kože i kožnim promjenama možete saznati i u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega na slična pitanja, na sljedećim stranicama Pet centra:

Promjena na bradi kućne mačke – dermatofitoza (gljivično kožno oboljenje)

Promjena na nosu mačke i mogući uzroci | Gljivično oboljenje (dermatofitoza)

Crne naslage (kraste) na licu mačke | Dijagnostika i tretiranje dermatoloških oboljenja

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr