Povratak

Crvenilo zubnog mesa kod mladog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Nedavno nam se doselio mladi, njegovani, ugojeni mačak, vidi se da je bio u kući, no pretpostavljamo da ga je netko izbacio kod nas. Vidi se da je mlad, testisi su mu se tek počeli spustati. Primjetila sam da je osjetljiv na dodir u području usta, te da slabo želi jesti krutu hranu. Pogledala sam mu u usta i vidjela upaljen rub desni, žarko crvenom bojom, te krivi rast prednjih malih zubića (između očnjaka) na donjoj vilici. Šaljem i slike u prilog. Nekoliko dana nećemo biti u mogućnosti odvesti ga kod veterinara pa me zanima koliko vama ovo zvuči ozbiljno?
Hvala lijepa i pozdrav, Mirja

O: Sa fotografije se može jasno vidjeti da postoji crvenilo zubnog mesa.

Mačke često imaju kronične upale usta kao što su gingivitis (upala desni) i stomatitis (upala usne šupljine). Postoji više faktora koji dovode do ovakvog obolijevanja među kojima je najčešća preosjetljivost ili alergijska reakcija na bakterijski plak. Od ostalih uzroka treba svakako spomenuti bolesti pout mačje leukemije (FeLV), virusa mačje imunodeficijencije (FIV), kalicivirusa, zaraznog peritonitisa (FIP) i Bartonelle henselae.

Terapija stomatitisa i gingivitisa se obično provodi redovitim čišćenjem zubi kod veterinara, svakodnevnom njegom kod kuće (četkanje) te pravilnom i kvalitetnom prehranom.

Preporučila bih Vam da odvedete macu na pregled kod veterinara. Ako je u pitanju početak bolesti, stanje se može brzo sanirati primjenom antibiotika. Kod kroničnih slučajeva, kada je bolest već napredovala, jedino je rješenje kompletno vađenje zubi. Upotreba antibiotika, kortikosteroida i drugih lijekova nažalost nema dugoročnih rezultata u liječenju. Iako za sada mačak nema nekih ozbiljnijih simptoma, gingivitis može dovesti do jakih bolova i odbijanja hrane, pojačanog slinjenja, krvarenja desni, neugodnog zadaha te promjena u ponašanju (agresivnost, iritacija, depresija itd.).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr