Povratak

Demodikozu kod mačaka i liječenje | Bayer Advocate

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam persijsku mačku i već neko vreme ne možemo uopšte da se rešimo demodeksa, jedno vreme je veterinar uspeo sve da sredi, ali se opet vratilo. Pročitala sam da ima neka ampula, Bayerov preparat Advocate, da li bi to možda moglo da joj pomogne? Andrijana

O:  Demodikozu kod mačaka uzrokuje grinja Demodex cati, koja parazitira u dlačnim folikulima i Demodex gatoi koju nalazimo u površinskom sloju kože. Mačke mogu oboljeti u bilo kojoj dobi, a primjećeno je da se učestalije javlja kod burmanskih i sijamskih mačaka. Postoje dva oblika bolesti. Češći je lokalizirani oblik kod kojeg dolazi do gubitka dlake i ljuskanja kože u području obrva, glave, ušiju i vrata, često uz svrbež i crvenilo. Kod generaliziranoh oblika je zahvaćeno cijelo tijelo i posljedica je nekog primarnog oboljenja gdje je došlo do imunosupresije. U tom slučaju bi trebalo mačku testirati na postojanje mačje leukemije, mačji virus imunodeficijencije i dijabetes. luktuacije spolnih hormona također mogu doprinjeti nastanku bolesti, stoga bi bilo dobro mačku sterilizirati.


Što se tiče liječenja, važno je jačati imunosni sustav dodacima prehrani kao što je oralna otopina Viusid (Catalysis ), suzbijati buhe i krpelje, 3-4 puta godišnje tretirati mačku protiv unutarnjih parazita (gliste i trakavice). Dobro je koristiti i dodatke prehrani koji sadrže biotin, omega-3 i -6 za bržu obnovu kože nastalu oštećenjem . Vašoj mački ponudite visokokvalitetnu superpremium hranu ko što su Brit Care, Carnilove, Hill's, Royal Canin.

Advocate ampule se koriste u terapiji demodikoze, ali nije dovoljna samo jedna aplikacija. Liječenje demodikoze može potrajati 2 i više mjeseca, ovisno o tome je li riječ o lokaliziranom ili generaliziranom obliku. Za više informacija o liječenju Advocatom preporučam Vam da se obratite Vašem veterinaru.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr