Povratak

Djelatne tvari Enroxila: indikacije za upotrebu te evetnualne nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Moj mačak kad je bio star 7 mjeseci, dobivao je Enroxil, 7 dana injekcije i poslije tablete. Sad ima 3 godine i već par dana šepa na prednje noge, tj. ne želi ih opteretiti,kao da ga bole ili da su slabe. Prvi put se to pojavilo. Da li uzimanje Enroxila u tako mladoj dobi može biti uzrok slabljenja  prednjih nogu. Nešto slično piše na uputstvu za taj lijek. Hvala. Ana

O:
Enrofloksacin, djelatna tvar Enroxil flavour tableta općenito je lijek siguran za upotrebu ukoliko se upotrebljava razumno, odnosno u preporučenim dozama. Ipak, kao i svaki lijek, u nekim slučajevima ga je kontraindicirano upotrebljavati ili se mogu javiti neke nuspojave. Proizvođač Enroxil flavour tableta navodi kako je kontraindicirano davati ovaj lijek mačkama mlađim od 8 mjeseci, jedinkama preosjetljivim na enrofloksacin i/ili pomoćne tvari, mačkama sa poremećajima središnjeg živčanog sustava te profilaktičke svrhe. Također, od nuspojava se navode prolazni probavni poremećaji a kod mačaka ukoliko se daje u velikim dozama (15-30mg/kg/dan tijekom tri tjedna) i oštećenja oka, odnosno ireverzibilna oštećenja mrežnice oka.

Osim navedenoga spominje se i mogućnost razvoja oštećenja hrskavice zglobova što uzrokuje otečenje zglobova i hromost iako je potonje češće zabilježeno u pasa.
Razlog zašto su kolege propisale Vašem mačku ovaj lijek u dobi mlađoj od 8 mjeseci vjerojatno leži u činjenici kako se lijekovi propisuju individualno prema procjeni zdravstvenog stanja odnosno procjeni rizika infekcije po zdravlje i sigurnosti lijeka za primjenu. Da li je šepanje Vašeg ljubimca na prednje noge posljedicom davanja lijeka prije gotovo 2 i pol godine, u ovom je trenutku teško govoriti. Naime, niz je uzroka koji su mogli dovesti do ispoljavanja navedenih simptoma a pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sustava za kretanje u mačaka obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih žila i živaca. Najčešći uzrok naglog ispoljavanja simptoma šepanja je nezgodan doskok kada nastaju ozljede ligamenata. Također, one nastaju i uslijed naglih pokreta, padova ili udaraca. Uglavnom se radi o istegnuću ili rupturi ligamenta. Karakterizirane su izrazito jakom boli, šepanjem, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta, životinja zbog boli ne opterećuje nogu, a zahvaćeni je zglob abnormalno pokretljiv.

Sljedeće, često dolazi i do oštećenja ili puknuća mišićnih vlakana. Simptomi koje možemo uočiti su šepanje, osjetljivost na zahvaćenom području mišića te diskoloracija kože na oštećenom dijelu noge. Nakon 24-48 sati se uočava atrofija ozlijeđenog mišića. Ruptura ili istegnuće mišića liječi se prije svega mirovanjem i hladnim oblozima. Od pomoći je i masaža te fizikalna terapija koje ubrzavaju oporavak.
Zatim, šepanje na prednje noge, jednu ili obje može nastati kao kompenzacija i preuzimanje tereta tjelesne težine uslijed oboljenja na zglobovima kuka a ne treba zanemariti i mogućnost pojave artritisa. Artritis predstavlja polagano propadanja hrskavice zglobova. Jedan ili više zglobova može biti zahvaćeno ovim stanjem pa se u mačaka razlikuju dva tipa artitisa. Jedan, koji se rjeđe javlja, povezan je sa prekomjernom upotrebom jednog zgloba kroz dulji vremenski period i starenjem. Drugi tip je češći, a povezan je sa razvitkom artritisa tijekom duljeg vremenskog perioda uslijed nestabilnosti zgloba kao što je displazija kuka, koštani defekti, oštećenja uzrokovana traumom ili defekti hrskavice. Također, u mačaka se javljaju i specifične verzije artritisa. Progresivni poliartritis zahvaća više zglobova u isto vrijeme a ne postoji specifične terapije već samo kontrola boli lijekovima.
Slijedeće, infekcija calicivirusom, osim što inficira respiratorni sustav i uzrokuje iscjedak iz očiju i nosa, može uzrokovati i upalu zglobova. Obično uzrokuje kratkotrajnu hromost, a liječi se protuupalnim lijekovima i lijekovima protiv bolova. Artritis uzrokovan bakterijskom infekcijom najčešće je posljedica ugriza i infekcije rane, a liječenje je potrebno poduzeti odmah kako se ne bi uzrokovala daljnja oštećenja struktura zgloba.
Treba spomenuti kako hromost ili, češće, neuobičajeni način hoda, može biti posljedica i metaboličkih bolesti, poput diabetesa melitusa. Nastaje kao posljedica poremećaja u prijenosu živčanih impulsa, a često se pogrešno zamjenjuje s nekim poremećajem lokomotornog sustava. Svakako Vam preporučam posjet Vašem veterinaru koji će po pregledu razlučiti o kakvim se promjenama radi i koji je njihov uzrok te Vas dalje savjetovati o terapiji i njezi ljubimca na osnovu nalaza pretraga.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr