Povratak

Dlake u ušima mačke / Alopecija ili gubitak dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Zašto mačka nema dlake na ušima? Hvala. Herdin

O:
Zdrave mačje uši ovisno o pasmini, su obrasle kratkom ili dužom dlakom. Alopecija ili gubitak dlake obično je lokalna ili parcijalna. Ona može nastati zbog izostanka rasta dlake, lizanja ili grebanja ili spontanog opadanja. Najčešći uzrok gubitka dlake kod mačaka je pretjerano lizanje i češanje koje potiče svrab. Drugi uzroci su: nametničke ili gljivične infekcije, uzročnici šuge, dermatofiti, okolni razlozi i promjene ponašanja, opekline, urođeni ili hormonalni razlozi. Kožne mikoze (Dermatomikoze ili Dermatofilarije ili lišaji) su infekcije kože, izazvane gljivama ili micetama (dermatofit ili mikrosporija). a dlaka je tada uništena, lomljiva, lako se čupa, ponekad izgleda kao ošišana. Infekcija zahvaća površinski keratinizirani sloj kože između dlaka. Promjene na koži okruglog su oblika.  Šuga je kožna bolest u mačaka koje je najizrazitiji simptom intenzivan svrbež. Uzročnici bolesti su paraziti iz obitelji Sarcoptes. U ovu obitelj ubraja se i parazit Notoedres cati koji uzrokuje šugu u mačaka. Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge).

Demodikoza je kod njih, za razliku od pasa, dosta rijetka kožna bolest. Uzročnici su Demodex cati koji živi u dlačnim folikulima ili Demodex gatoi koji nastanjuje vanjski sloj kože. Postoje dva oblika bolesti, lokalizirani i generalizirani. Lokalizirani oblik je češći, a simptomi su ispadanje dlake i perutanje kože na kapcima, glavi, ušima i vratu. Također se može javiti crvenilo, iritacija i svrbež. Kod generaliziranog oblika se javljaju slične promjene, ali zahvaćaju i tijelo i noge.


Za točno postavljanje dijagnoze potreban je veterinarski pregled, kako bi se utvrdilo dali se radi o bolesti pa potom pristupilo pravilnom liječenju.Ako se iskljući postojanje bolesti, preporuka je koristiti dodatke u prehrani koji poboljšavaju rast dlake :Canina Biotin Tabs,Dermanorm ulje,Dr. Clauder's MultiVit (Hair&Skin) pasta za mačke za sjajnu i zdravu dlaku 100g,Dr. Clauder's Pro Hair&Skin Ulje lososa za pse i mačke bogato s Omega 3, 250ml,PFIZER VMP Vitaminske tablete za psa 50 kom i drugi.Za primjenu obratite se veterinarima u prodaji Pet Centra .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr