Povratak

Dugotrajan kašalj uz povećane limfne čvorove | Toksoplazmoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam 6 godina staru mačku koja kašlje posljednjih tjedan dana frekvencijom koja se postepeno povećala s dva puta dnevno na svakih sat-sat i pol. Bili smo kod veterinara, pluća su poslušana i navodno čista, limfni čvorovi povećani, a kao terapija je dan sirup na bazi eukaliptusa koji ne uspijevam aplicirati. Također je rađena krvna slika i uočen je značajan pad u broju bijelih krvnih stanica (2,1x10^9/L), sniženi granulociti (1,0x10^9/L), povišeni limfociti (51,4%) te eozinofili (9,8%). Maca nikad ne izlazi iz stana, osim kašlja se normalno ponaša, jede, igra se i probava je regularna. Prilikom iskašljavanja ponekad djeluje kao da ne može doći do zraka po 10 sekundi. Također dobiva pastu za lakše izbacivanje dlaka. Kako da joj pomognem? Zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam. Maja

O: Prema analizi krvi te simptomima koje mačka pokazuje, vrlo je moguće da se radi o alergijskoj reakciji tkiva bilo na parazite ili čestice iz okoline. Eozinofili su povišeni kod alergijskih reakcija, limfocitoza je izražena kod infektivnih stanja, leukemije i sličnih stanja. Pošto navodite da mačka redovno dobiva pastu za izbacivanje dlaka, isključena je mogućnost da kašalj uzrokuju nakupine dlaka.

Obzirom da je kod Vaše mačke iritacija lokalizirana u dišnom sustavu i uzrokuje dugotrajan kašalj uz povećane limfne čvorove, moguće je i da se radi o toksoplazmozi koja se može manifestirati i na taj način. Naime, parazit toxoplasma gondii jedino u mačjem tijelu prolazi cijeli razvojni ciklus te mačka  izmetom izlučuje oociste. One mogu dospjeti ponovo peroralno u tijelo (mačke se ližu i čiste) te sa ciklus nastavlja. Ovisno o mjestu na kojem se ciste lociraju i simptomi variraju; mučnina, povraćanje, povećani limfni čvorovi, ataksije, bolovi u mišićima, pneumonija, kašalj i dr. Bolest se manifestira kada imunološki odgovor tijela oslabi, a inače parazit može biti u tijelu mačke dugo vremena bez ikakvih simptoma.

Stoga, svakako je preporučivo da napravite nalaz na parazite. Svaka tri mjeseca mačke trebaju preventivno dobivati antiparazitike. Nažalost, kod toksoplazmoze ciste ostaju u tijelu doživotno i tu se može pomoći samo kvalitenom ishranom i dodacima prehrani koji pomažu imunitetu.

U slučaju da je riječ o alergiji na prašinu, grinje ili slično, a  čemu doprinosi i korištenje klime u zatvorenom prostoru i suh zrak, pomoći će provjetravanje, ovlaživač zraka te antihistaminik primjeren za mačke.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr