Povratak

Foresto ogrlica - opadanje dlake i reakcija na koži osjetljivije mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Stavila sam mački potpuno novu ogrlicu Foresto (7-8 mj.). Do sada od ovog proizvođača nikada nije nosila. Nakon par dana mačka se osipala oko vrata i ispod vrata je kružno otpala dlaka i koža je roskasta. Da li je ona alergična na sastojak te ogrlice ili sam ju ja prejako stisnula u prva tri dana, a kasnije sam otpusila kada je bilo već prekasno pa se je zato osipala ili više ne smije koristiti ovu ogrlicu. Što da radim, tj. kako da liječim sada tu osipanu kožu oko vrata? Sa čime da ispirem i mažem? Lp, Zrinka

O: Reakcije na Foresto ogrlicu, u smislu osipa i gubitka dlake, mogu se pojaviti kod osjetljivijih životinja. Ne mora se nužno raditi o alergiji, no činjenica da dlaka otpada na mjestu koje je u kontaktu s kožom ukazuje da je sredstvo u  ogrlici prejako koncentrirano, bilo zbog  toga što je ogrlica više stegnuta ili zbog same osjetljivosti na kemijsku tvar. Inače se savjetuje da se kod malih životinja, naročito mačaka, jedan dan ostavi ogrlicu stajati kako bi se 'provjetrila' te tako umanjila reakciju kože na nju.

Ogrlice se ne morate odreći zbog toga, sada kad je već imate, no neko vrijeme je ne koristite dok se stanje kože ne smiri. Dio vrata koji je ugrožen, odnosno mjesto na kom ispada dlaka i pojavljuje se crvenilo, operite blagim dezinficijensom, npr. Plivasept (crveni) ili ako maca ne voli pranje upotrijebite prikladne vlažne maramice i njima temeljito uklonite tragove te premazujte kremom za regeneraciju (npr. Dermaflog ili neke slične formulacije) s ekstraktom aloje, kamilice, nevena, gaveza, lanolinom. Također je odlična Jecoderm mast ili cink-vitaminska pasta s ribljim uljem.

Kada se koža oporavi, pokušajte još jednom sa ogrlicom. Ostavite je toliko labavom da bude pomična na koži, a opet dovoljno čvrsto da je mačka ne može skinuti. Ako se reakcija ponovi, tada je više  ne koristite jer je vjerovastno riječ o alergiji. Predlažem da u tom slučaju nabavite ogrlicu Protection na prirodnoj bazi  s uljem neema. Ona je namijenjena osjetljivim životinjama, a od nametnika štiti tijekom dva mjeseca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr