Povratak

Gastrointestinalne smetnje i mekana stolica mačka starije dobi | Prehrana mačaka s osjetljivim probavnim sustavom i medicinska hrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Molim Vas pomoć u izboru hrane za mačka. Mačak (7 godina) ima često mekanu stolicu (nije proljev) i odgovara mu Royal Gastrointestinal veterinarska hrana. Postoji li neka druga opcija slična po sastavu, a da nije veterinarska? Hvala unaprijed! Srdačno, Kristina

O: Medicinska hrana namijenjena mačkama sa gastrointestinalnim smetnjama prilagođena je za posebne prehrambene potrebe. Prednost medicinske hrane je to što je visokoprobavljiva, sadrži sniženu razinu masti i povećanu razinu elektrolita i esencijalnih hranjivih tvari. Ona pomaže izlječenje probavnog sustava, a dnevni unos treba podijeliti u više manjih obroka kako bi se optimizirala probavna funkcija. Na tržištu postoje hrane namijenjene prehrani mačaka s osjetljivim probavnim sustavom, ali one nisu isto što i medicinska hrana i ne moraju odgovarati svakoj životinji s probavnim smetnjama.

Općenito mekana stolica ukazuje na poremećaj u želučanom i crijevnom sustavu, no gastrointestinalne smetnje mogu imati različite uzroke. To mogu biti neadekvatna prehrana, ali i različite virusne, bakterijske i parazitarne bolesti, metaboličke boesti, trovanja, itd. Bolesti poput akutnog pankreatitisa (upala gušterače) ili kronične insuficijencije pankreasa, kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu uzrokovati promjene u konzistenciji izmeta. Također, treba spomenuti i intoleranciju na hranu koja se javlja nekoliko sati ili dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Jedan od znakova koji se javljaju u organizmu koji ne probavlja određenu hranu ili njezine sastojke je proljev. Da bi se ustanovilo koji je razlog pojave proljeva ili  mekane stolice potrebno je napraviti opći pregled i dodatne pretrage. Na temelju nalaza se postavlja dijagnoza i određuje terapija.

U dobi od 7 godina Vaš mačak polako prelazi u skupinu starijih životinja, a time se mijenjaju i prehrambene potrebe njegovog organizma. Dobra prehrana za starije mačke osigurava bjelančevine visoke kvalitete, nizak  udio masti i lakoprobavljive ugljikohidrate kao izvor energije. Uz to važno je da sadrži i sve potrebne esencijalne tvari poput vitamina, minerala i aminokiselina. U ponudi Pet centra možete pronaći  kvalitetne hrane koje su namijenjene prehrani mačaka seniora, kao i odgovarajuću medicinsku hranu.

Savjetujem Vam da se prilikom odabira hrane konzultirate s vetrinarom koji liječi Vašeg ljubimca i upoznat je s njegovim zdravstvenim stanjem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr