Povratak

Glasno, otežano disanje i promjena ponašanja mlade mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Moja mačka grubo i glasno diše, ima 4 i pol mjeseca. Kad sam je tek dobio bila je jako vesela, stalno je trčala, a sad polako i mirno hoda i samo leži. Šta bi to moglo biti? Katarina

O: Otežano disanje (dispneja) bez drugih respiratornih simptoma, pobuđuje sumnju na bolesti srca, poput zatajenja, astmu, bolesti pluća, traumu, tumor, opstrukciju dišnih prohoda i dr.

Srčane bolesti rezultiraju nakupljanjem tekućine u plućima , što rezultira otežanim disanjem.Obično se može primjetiti kod mačke skraćen dah, slabost, gubitak težine, kašalj. O srčanim bolestima mačaka možete pročitati više u odgovoru moje kolegice pod naslovom Bolesti srca u mačaka.
 
Astma također uzrokuje otežano disanje. Nije rijetka kod mačaka, a uzroci su mnogi i često ih se niti ne može otkriti. To su različiti alergeni, duhanski dim, mačji pijesak, polen, razne grinje, a spominje se i određena hrana.O ovoj temi možete više pročitati u odgovoru moje kolegice pod naslovom Kašalj, otežano disanje i neuobičajeno držanje mačka / Mačja astma.

Kod mladih mačaka čest je virusni rinotraheitis koji obično osim otežanog disanja ima i druge markantne simptome poput povišene temperature, opće slabosti, gubitka apetita, iscjetka iz nosa i očiju. Nastaje vezano uz slabost imuniteta. O ovoj bolesti možete više pročitati u mojem ranijem odgovoru pod naslovom Kašalj i otežano disanje - respiratorne infekcije.

U svakom slučaju, važno je da macu odvedete veterinaru radi pregleda jer je to jedini način da se razluči o čemu se točno radi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr