Povratak

Gubitak koordinacije pokreta (ataksija) | Sumnja na trovanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam mačku. Po ovome što sam pročitao, mislim da moja mačka ima Vestibularnu ataksiju. Simptomi su: gubitak ravnoteže, dezorijentisanost, povraćanje i trese se. Kako da joj trenutno pomognem, nemam veterinara u blizini. Nemanja

O: Opisani simptomi javljaju se kod više bolesti. Prije svega, ataksija je neurološki simptom i predstavlja gubitak koordinacije pokreta. Nastaje zbog poremećene funkcije u nekom dijelu živčanog sustava. Tri su vrste ataksija: cerebelarna, vestibularna i senzorna. Kod svih ovih ataksija javlja se poremećaj u koordinaciji ekstremiteta, a kod vestibularne i cerebelarne ataksije poremećena je i koordinacije pokreta glave i vrata. O tome je opširno pisala moja kolegica, pod naslovom Ataksija. Uzroci ovakvim ataksijama mogu biti različiti, npr. tumori, zarazni peritonitis, upale srednjeg uha i sl.

Međutim, simptomi koje ste opisali mogu pobuditi sumnju i na trovanje. O tome također možete više pročitati pod naslovom Trovanje kod mačaka i pasa / Dijagnosticiranje otrovanja.

Male su mogućnosti da samostalno pomognete Vašoj mački. Osigurajte joj mirno mjesto s dostupnom vodom i svakako kontaktirajte Vašeg veterinara radi pregleda. Veterinarski pregled jedini je način da se utvrdi o čemu se radi i u skladu s tim poduzme liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr