Povratak

Gubitak ravnoteže (ataksija), mršavljenje i ogrebano oko mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mačka ima pola godine. Primjetila sam da je izgubila ravnotežu, mršava je, ali i izbirljiva kod hrane. Kad mačka jede hranu, čuju se glasni zvukovi i teže jede. I zanima me može li biti uzrok to što je neke mačke grebu po oku? Kia

O: Simptomi koje ste naveli mogu imati različite uzroke.

Gubitak ravnoteže odnosno nekoordinirano kretanje ili ataksije, dolaze u tri klinička oblika. To su senzorna, vestibularna i cerebelarna ataksija. Senzorna ataksija nastaje zbog  pritiska na leđnu moždinu, ozljeda leđne moždine, moždanog debla ili malog mozga. Vestibularna ataksija nastaju zbog bolesti vestibulokohlearnog živca koji ima ulogu u prenošenju informacija vezanih za ravnotežu iz unutarnjeg uha u mozak. Cerebelarna ataksija može biti posljedica urođenih mana, degeneracija, tumora, upalnih procesa, zaraznih bolesti, trovanja, metaboličkih poremećaja, trauma, poremećaja u cirkulaciji ili pak nepoznatog uzroka.

Niste naveli je li mačka očišćena od crijevnih parazita koji također mogu dovesti do mršavljenja i pojave neuroloških simptoma.

Za točnu dijagnozu potrebno napraviti opći klinički pregled, pretrage krvi i urina, te druge pomoćne pretrage poput RTG-a i ultrazvuka, a zatim i specijalističke preglede poput neurološkog.

Spomenuli ste da druge mačke grebu Vašu mačku po oku. Ukoliko je došlo do nekih ozljeda, svakako je potrebna terapija da ne bi došlo do komplikacija i gubitka vida. Naravno i tu je potreban pregled pa Vam svakako savjetujem da što prije odvedete mačku kod veterinara da bi se što prije otkrio uzrok nastalih promjena i započelo sa terapijom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr