Povratak

Izražen treći očni kapak na jednom oku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Na svoje sam pitanje pronašla već nekoliko odgovora, bila sam kod veterinara, ali zanima me i Vaše mišljenje. Naime, maca je stara oko 3 godine i već oko 8 dana ima izraženu treću očnu vjeđu. Odmah drugi dan kad smo primijetili to odveli smo ju veterinaru. Veterinarka je rekla da se radi o prehladi, da ima povišenu temperaturu (39,5) i u tri dana dala je dvije injekcije antibiotika i vitamine. Od zadnjeg pregleda ima 6 dana, a maca već dva dana ne jede i ne pije vodu, a cijeli dan spava. Je li to normalno ili je potrebno ponovo otići veterinaru i radi li se samo o prehladi?

O: U slučaju kada je zahvaćeno jedno oko, najčešće je u pozadini problema ozljeda odnosno trauma oka, dok je u slučajevima kad se radi o oboljenju oba oka najčešće uzrok infekcija ili druge oftalmološke bolesti.

Treći očni kapak je prozirna ovojnica u unutarnjem kutu oka koja štiti oko. Kada je izražena ili prolabira van radi se o protruziji trećeg očnog kapka. Među uzrocima koji mogu dovesti do ovakvog stanja su smanjeni imunitet uslijed nekih bolesti: parazitarnih bolesti; virusnih bolesti (tipa FIV, FeLV, Herpes virus), tumoroznih stanja; bolesti unutarnjih organa (bolesti jetre).

Budući da ste naveli kako mačka ima blago povišenu tjelesnu najvjerojatnije je da se radi o infekciji. U tom slučaju potrebno je napraviti detaljni oftalmološki pregled u specijaliziranim veterinarskim ambulanta ili na Veterinarskom fakultetu te napraviti kompletnu krvnu sliku prema kojoj će se vidjeti da li se radi o kakvoj virusnoj bolestili ili bakterijskoj. Prema potrebi bi se trebao napraviti test na mačju leukemiji i mačju sidu (FIV i FeLV ili čak herpes virus). U slučaju da se radi o virusnoj bolesti treba se raditi da podizanju imuniteta životinje. Kao potporna terapija idu i antibiotici i prouupalni lijekovi te u slučajevima dehidracije i infuzija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr