Povratak

Liquidothorax

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko spralja


Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Poštovani, imamo mačku staru 6 godine kojoj je dijagnosticiran liquidothorax.Željeli bismo  znati više o tome i na koji način se ta bolest može liječiti? Maja

O:  Liquidothorax označava patološku pojavu nakupljanja tekućine u plućnom tkivu i torakalnoj šupljini. Javlja se kao posljedica raznih upalnih stanja plućnog tkiva – virusne, bakterijske, gljivične, parazitarne bolesti pluća, septikemijskih stanja, trovanja, inhalacije štetnih plinova, traumatska stanja ozlijeđenog prsnog koša, opstrukcije gornjih ili doljnjih dišnih puteva, aspiracije stranog tijela, teških alergijskih stanja, tumoroznih tvorbi...

Znači, postoji više uzroka koji mogu uvjetovati stanje da plućno tkivo postane edematozno (natečeno i prožeto krvlju). Zbog pojačane propustljivosti krvnih žila u plućima,dolazi do istjecanja istjecanja tekućine iz krvnih žila u plućno tkivo i šupljinu u kojoj se pluća nalaze (thorax). Također, liquidothorax može nastati kao posljedica raznih bolesnih stanja srca (urođenih i stečenih), koje rezultiraju poremetnjom tlaka u plućnom tkivu te tlaku unutar plućne šupline, s posljedičnim istjecanjem tekućine u tkivo i šupljinu.

Pojačani umor, apatija, inapetenca, plitko i ubrzano disanje, kašalj, neuobičajene poze prilikom sjedenja, spavanja, konzumacije hrane i vode (kako bi se olakšao sam akt disanja), mogu ukazivati na već uznapredovalu bolest kao i plavičasta boja vidljivih sluznica usta.

Dijagnoza se postavlja iz anamnestičkih podataka vlasnika te općim i specijalističkim pregledom životinje( poput rendgena, ultrazvuka, EKG-a).

Sve pretrage koje bi mogle što pravilnije detektirati problem, rezultirati će adekvatnijom terapijom. U pravilu su to medikamenti koji će jačati rad srca i utjecati na smanjenje količine vode zadržane u tijelu, a to su razni diuretici (sredstva za izmokravanje).

Uz adekvatnu terapiju te izbjegavanje fizičkih aktivnosti i stresova postoji mogućnost oporavka Vašega ljubimca, premda je davanje dugoročnih prognoza prilično nezahvalno. Svakako ćete biti u kontaktu sa Vašim veterinarom koji će u suradnji s Vama odrediti način i oblik terapije.

Nadam se da sam Vam malo pomogao i želim Vam brz oporavak Vašega  ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr