Povratak

Mačak odbija hranu nakon pojedenog crva / Simptomi usljed neprimjerene lovine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molim vas za pomoć. Moj mačak već 2 dana inšta neće jesti osim što mu ja jedva na žličicu dam malo milijeka.Sve je bilo uredu tj. normalno je jeo I pio dok nije pojeo nekog ogromnog crnog crva.Je li to možda razlog što mu je sada loše? Molim vas za pomoć I odgovor. Marta

O:
Mačke su lovci i vole loviti plijen kako bi se prehranile. Čest plijen su miševi, ptice rijeđe kukce, puževe i crve. Ako maca nema lovačkog iskustva često "lovi" i što nije primjereno za probavu: konac, plastiku, tkaninu...Probavni poremećaji nastali usljed neprimjerene "lovine" popračene su simptomima: slinjenje, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev, krv u izmetu, konstipacija, analna iritacija ... Simptomi koje ste naveli u Vašeg ljubimca ne upućuju na konkretno oboljenje jer nije moguće utvrditi da li je nastalo stanje posljedica pojedenog crva ili je u pitanju nešto drugo, već bi za dijagnozu trebalo napraviti pretrage u veterinarskoj ambulanti(kompletna krvna slika i biokemija krvi, po potrebi RTG i UZV trbušnih organa). Mačku osigurajte mirno prozračno mjesto, lakoprobavljivu prehranu ako pokaže interes za hranu.

U ponudi su medicinske hrane koje su namijenjene bržem oporavku od bolesnih stanja, obogaćene energijom i vitaminima i mineralima. Takve hrane možete u željenom omjeru razvodniti do te mjere da sadržaj može prolaziti kroz brizgalicu. To su: Hills a/d, Royal Canin Recovery pašteta ili Convalescence prah te Eukanuba High Calorie konzerva. Također, istu namjenu ima i pasta Calo-pet (Vetoquinol) koja je pripremljena za upotrebu. Navedene pripravke možete pronaći u ljekarnama Pet centra..

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr