Povratak

Mačak odbija jesti nakon ispadanja prednjeg zuba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti), Rijeka

P: Mačak mi ima sada 2 godine i ispao mu je prednji zub i odbija jesti. Da li ga je potrebno odvesti u veterinara ili će zarasti samo od sebe i proći mu? Ile

O: Svakako Vam savjetujem da mačka odvedete veterinaru, po mogućnosti onome koji ima zubni rentgen kako bi se eventualno moglo ustanoviti uzrok koji je doveo do ispadanja zuba. Također je moguće da je zub pukao, pa je korijen ostao unutra. Takvo stanje bi svakako trebalo riješiti što prije, jer desni će zarasti, ali zaostali korijen će početi smetati nakon nekog vremena. Mačak definitivno ne jede radi boli, a svakako je ovdje moguća i upala. Ustvari nije toliko opasno to što je mačku ispao zub, kao činjenica da neće jesti. Naime, kada mačke ne jedu par dana uzastopce moguć je razvoj drugih bolesti i komplikacija (hepatička lipidoza) opasnih po život. Stoga svakako preporučam odlazak veterinaru.  

O problemima sa ispadanjem zuba također je pisala kolegica, pod naslovom Ispadanje zubi u mladoj dobi | Upalni procesi na desnima, gingivitis, paradontoza, stomatitis, resorptivna lezija zuba.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr