Povratak

Mačak povraća "u zrak" - eksplozivno povraćanje (projectile vomiting)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog 11 godina. Živi u stanu bez izlazaka van, cijepljen je, kastriran i nije imao značajnijih zdravstvenih problema. U zadnje vrijeme povraća na način da izduži vrat i podigne glavu, a sadržaj želuca izađe u jakom mlazu prema gore, tj. u zrak. Sve to praćeno je neobičnim glasnim zvukovima. Zbilja je teško opisati. I prije je povraćao povremeno, nije to bilo ništa neobično, povraćao bi kao i sve mace. Ovo sada je drugačije. Osim toga, ponaša se normalno. Traži hranu i jede, ne mršavi, pije normalno vode kao i prije. Nema proljev ni bilo kojih drugih vidljivih simptoma. Inače ga smatramo mačkom koji ima osjetljiviji želudac. Prije bi znao povratiti cca 3-4 puta mjesečno. Jede uglavnom mokru hranu. Prije par godina bio je na čišćenju kamenca na zubima, nakon toga mu se stanje s povraćanjem ublažilo bilo. S njim živi još jedna maca od 11 godina i jedna od 3 godine. One su dobro. U kući često imam i druge mace na privremenoj skrbi. No one budu u izolaciji uglavnom. Zadnje je bio mačić s calicivirusom. Također, nedavno je umro mačak s kojim je bio u neposrednom kontaktu prije nekoliko godina, i u posrednom preko ljudi dosta često. Između ostalog, taj mačak je imao i simptom ovakvog povraćanja. Uzrok smrti bio je zatajenje jetre, ali veterinari nisu mogli odrediti zbog čega je došlo do problema s jetrom.

Osim kod tog mačka i mog mačka nikada nisam vidjela da mačka povraća na taj način. A imam dosta iskustva s mačkama. Nadam se da sam spomenula sve relavantne informacije i dati mi potencijalne uzroke ovakvog načina povraćanja kod mačaka da znamo na što ga sve testirati. Unaprijed vam zahvaljujem! Tanja

O: Način povraćanja koji opisujete poznat je kao eksplozivno povraćanje (projectile vomiting).

Simptomatičan je za više različitih stanja ili oboljenja, a dijagnostiku, odnosno način eliminacije pojedinih mogućih uzroka, preporučuje veterinar po anamnezi i temeljitom pregledu životinje.

Osnovni pregled treba uključivati kompletnu krvnu sliku, biokemijski profil funkcije unutarnjih organa, analizu urina, analizu izmeta te ultrazvučni i rentgenski pregled grudne i trbušne šupljine.

Eksplozivno povraćanje se najčešće javlja u slučaju promjena u probavnom sustavu, a kako ste Vašeg ljubimca opisali kao osjetljivog uzrok bi mogao biti vezan uz preosjetljivost na hranu, uz nedovoljno žvakanje hrane ili uz formiranje kuglica izlizane dlake koje ne uspijeva izbaciti.

Za početak Vam preporučam da mačku ponudite neki od hipoalergenskih programa prehrane (Royal canin "Hypoallergenic", Hill's "Feline Z/D" ili Purina "Feline HA") te svakako ukinete sve poslastice ili druge načine prehrane. Bilo bi dobro ponuditi mu neku od lubrikantnih pasti (malt ili malz paste) koje će olakšati izbacivanje eventualno nastalih kuglica dlake koje se zadržavaju u probavnom traktu.

Ostale upute i preporuke dat će Vam veterinar nakon prikupljanja nalaza.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr