Povratak

Mačak slini i otežano uzima hranu - bolnost i problem u usnoj šupljini | Gingivitis i stomatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Navečer sam primjetila da mi mačak slini... ne jako, ali kad mu otvorim usta vidi se onako kao neka sluz, gusta prozirna slina... Također sam primjetila da mu je oko jednog zubića crvena čeljust. Dala sam mu jesti, ali kao da ga nešto u ustima boli. Nema temperaturu i nos mu je mokar. Nije išao van ovih dana, samo obavljati nuždu (vremenski kratko) i  ne lovi, tako da ne bih rekla da je od otrovanog miša ili parcova. Ovim putem Vas molim za pomoć! Najviše me zabrinjava to što imamo u mjestu jako puno lisica i slobodno se kreću po ulicama i dvorovima i to vrlo rano. Hvala, Iva

O: Na temelju Vašeg opisa, očito je da postoji problem u usnoj šupljini. Nerijetko radi se o gingivitisu, što je upala zubnog mesa ili o stomatitisu koji predstavlja upalu sluznice u usnoj šupljini. Mačke su donekle sklone ovim problemima koji su često kronični. U početku, izrazita je bolnost i slinjenje te odbijanje suhog obroka, a vremenom mačke promjene i ponašanje. One postaju depresivne ili agresivne i izbjegavaju društvo. Precizan uzrok kroničnog gingivitisa i stomatitisa nije poznat. Pretpostavlja se da se radi o više uzroka, a primarno da je riječ o preosjetljivosti odnosno alergijskoj reakciji na zubni, tj. bakterijski plak. U prilog tome govori činjenica da takve mačke imaju pretjeran imuni odgovor. Pretpostavlja se da razvoju bolesti pridonose stres, prehrana i genetska predispozicija, a u vezu se dovodi i neke ozbiljne zarazne bolesti, ali bez konkretnih dokaza.

Liječenje je često zahtjevno i s neizvjesnim ishodom. Povremena poboljšanja su rezultat primjene antibiotika ili kortikosteroida, također i ekstrakcije jednog ili više zuba. Smatra se da su rezultati liječenja bolji kod mladih mačaka. Kod takvih mačaka i striktna primjena oralne higijene daje rezultate, što je rjeđe kod mačaka starijih od 7-8 godina. Ponekad je nužno starijoj mački izvaditi gotovo sve zube, što im omogućuje da dalje žive manje-više normalno, bez boli.

Dodatno o ovoj temi možete više pročitati u prethodno objavljenom odgovoru moje kolegice, naslovljenom Gingivitis (upala zubnog mesa), stomatitis (upala usne šupljine) i FIV.

U svakom slučaju, mačka odvedite veterinaru radi pregleda, kako bi se što prije utvrdilo o čemu se točno radi i eventualno poduzelo liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr