Povratak

Mačak starije dobi urinira na neprikladnim mjestima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Prije nekog vremena sam mačku uzeo zatvoreni WC, nakon što je godinama koristio otvoreni. Sam trening na zatvoreni WC je trajao mjesecima i napokon sam ga uspio istrenirati da obavlja veliku nuždu u zatvorenom WC-u. Jedno vrijeme je i mokrio u zatvorenom WC-u. No, u posljednja dva tjedna mokri posvuda po stanu i pored WC-a. Uz to, pije više vode nago inače, pa je situacija gotovo neizdrživa. Sada u potpunosti odbija obaviti nuždu u WC-u. Osim toga, u zadnjih godinu dana svaku noć zavija, a često se to dešava i po danu. Mačak je star 15.g. i inače odličnog zdravlja i izgleda. Veoma je društven i obožava ljude i tu nema promjene. Igranje mu nikada nije bilo zanimljivo i ignorira igračke veliku većinu vremena. Odveo bi ga veterinaru, ali se jako boji transportera i vožnje u autu - toliko da me moj veterinar zamolio da ga niti ne dovodim. Molim pomoć. Roman

O: Mačke mogu urinirati na neprikladnim mjestima iz različitih razloga. Neki od mogućih uzroka su poremećaji zdravstvenog stanja. Kod upala mokraćnog mjehura, mokrenje može biti učestalo i bolno. Tu bol mačka može povezati s kutijom za pijesak pa će izbjegavati obavljanje nužde unutar nje. Kod bolesti bubrega, jetre,štitnjače i dijabetesa,  javlja se pojačano uzimanje vode, a posljedično tome i uriniranje. Bolesti vezane uz poremećaje motiliteta, npr. artritis,  neurološki problemi ili bolesti mišića, također mogu utjecati na to da životinja jednostavno ne stigne na vrijeme doći do pijeska.

Jedan od  razloga uriniranja na neprikladim mjestima je averzija mačke prema kutiji za pijesak, prema pijesku, prema mjestu na kojem njezin WC ili sve to zajedno. Ako WC ima neugodan ili jak miris zbog sredstva za čišćenje ili zbog nedovoljnog čišćenja, to može odbijati mačku. Neodgovarajuća veličina kutije ili visina rubova mogu otežavati ulazak životinje (npr. previsoki rubovi otežavaju ulazak životinjama sa bolnim zglobovima ili nogama, te mačićima). Ostali razlozi mogu biti nečisti pijesak, neodgovarajuća tekstura pijeska ili miris. Mačke vole čisti pijesak, uglavnom bez mirisa i ne vole ga dijeliti sa drugim mačkama. Kutija sa pijeskom ne bi trebala biti na nekom bučnom mjestu, gdje će mačku stalno netko ometati, bilo da su to ukućani ili druge životinje u kućanstvu.  

Potrebno je prvo utvrditi uzrok problema. Zdravstvene poremećaje treba liječiti. WC treba biti dovoljno velik, smješten na mirnom i tihom mjestu, lako dostupan 24 sata. Ne smije biti u blizini zdjelica za hranu i vodu, a ako imate više kutija treba ih rasporediti na različitim mjestima u kući. Redovito čistite pijesak, koristite blaga sredstva za čišćenje. Površine na kojima mačka urinira treba dobro očistiti da bi se uklonio miris urina.

Osim navedenog može se dodatno koristiti i CAMON Odbijajući sprej za pse i mačke za zatvorene prostore ili CAMON Odbijajući sprej za vanjske i unutarnje prostore može se koristiti u zatvorenim i otvorenim prostorima. PET STOP repelentni sprej, ne ostavlja nikakve mrlje i zbog toga se može koristiti za sve predmete i mjesta.

U svakom slučaju je potrebno napraviti pregled da bi se utvrdilo zbog čega mačak pije više vode i učestalo mokri. Ukoliko se otkrije da se radi o nekom od navedenih patoloških stanja, može se odrediti i odgovarajuća terapija. Za to sve je ipak potrebno odvesti mačka kod veterinara.