Povratak

Mačić voli jesti ljudsku kosu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam muškog mačića starog 2 i pol mjeseca. Problem koji mi stvara je taj da poludi kad vidi moju dugu kosu, bila ona raspuštena ili u repu. Zjenice mu se odmah rašire i pokušava je dohvatit i sažvakat. Po danu ga spriječim tako da nosim punđu po doma, ali po noći mi dođe u krevet, probudi me svojim predenjem i pokušava mi se popest na jastuk i jesti kosu. Kako da ga spriječim da mi jede kosu i naučim ga da to ne radi? Vanja

O: Više je mogućih razloga za opisano ponašanje.Smatra se da je to dio normalne socijalne interakcije mačaka sa onima koji su im bliski i važni.To je naročito potencirano u situacijama nakon ranog odbića mačića."Grooming" je mačkama svojstveno ponašanje a k tome, pretpostavlja se da i neke mačke naprosto uživaju u ukusu proizvoda za kosu ili čak da im se ponekad sviđa prirodna masnoća ljudske kose.Često puta ljudi nehotice stimuliraju takvo ponašanje jer se mačkama pruža dodatna pažnja i maženje kada započnu svoju igru sa kosom. Rjeđe, može se raditi i o problemu emocionalne prirode.Mačke znaju gristi i jesti različite stvari što je ponekad, smatra se, posljedica tjeskobe odnosno regresije prema prema dojnom periodu.

Najbolji način za prestanak takvog ponašanja je ustati i maknuti se.Ukoliko uklonite kosu iz mačjeg dosega svaki put odmah kada ona krene sa "groomingom", smanjit će se učestalost takvog ponašanja. Osim toga, grickanje ljudske kose, osobito ako je duga, nije ni bezazleno za mačke. Progutanu vlastitu dlaku mačke relativno uspješno izbacuju van iz svog probavnog sustava,što nije slučaj sa ljudskom kosom, koja je deblja i teža. Problemi sa kuglicama dlake puno su teži ukoliko su kuglice formirane od ljudske kose.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr