Povratak

Mačka bježi od kuće, kako postupiti: držati ju protiv svoje volje ili dopustiti odlazak?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Udomili smo mačku prije 2 godine, sa nepunih 2 mjeseca odbačenu kraj kontejnera u najlonskoj vrećici. Ovo ljeto, cca u 06.mjesecu umjesto ogrlice protiv buha, nakapali smo joj biljnu ampulu na koju je reagirala alergijski (svrab, rane od grebanja, otpadanje dlaka). Bili smo kod veterinara te smo je 2 tjedna držali u kući (kako se rane ne bi inficirale) i njegovali rane a ona je svo to vrijeme bila skrivena u najtamnijem kutu kuće. Jedan dan je pomahnitala i pobjegla. Od tada, skriva se pod krovom susjedne kuće, tijekom noći dolazi kod susjeda. Dva puta smo je uspjeli dočekati tijekom noći, jedanput smo je vratili u našu kuću ali je počela nervozno mijaukati tražeći van. Prepoznaje me , došla mi je jedanput, pomazila se sa mnom i otišla pod krov.  Da li će se ikada oporaviti, očigledno je mačka bolesna i to me najviše brine? Da li je pametno donijeti je u našu kuću i držati protiv njene volje ? Hvala na savjetu. Sanja

O:
Vašu mačku bismo sada uvjetno mogli nazvati lutalicom, s obzirom na opisano ponašanje, a kod takvih mačaka uvijek postoji problem kada je nužna veterinarska intervencija.

Manji je problem ako se radi o potrebi za jednokratnom intervencijom a poteškoće su veće ako je nužan višekratni tretman, sa ili bez odlaska veterinaru. U svakom slučaju, kada postoji potreba za liječenjem, takvim mačkama je neophodno ograničiti kretanje. Za vrijeme dok traje liječenje mačku je moguće ostaviti i u veterinarskoj ambulanti, uz dogovor sa veterinarom.
Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti i svojeglavosti, što dodatno otežava situaciju.
Ponašanje Vaše mačke sigurno ima svoj uzrok a biijeg od kuće je u stvari očekivan nakon, kako navodite, dvotjednog skrivanja u kutu.
Korisne informacije o različitim sličnim oblicima ponašanja mačaka možete pročitati na Društveno ponašanje i načini komunikacije mačke, Promjena ponašanja mačke kao reakcija na promjenu prilagodba mačke

Na Vašu dilemu u vezi prinudnog držanja u kući nema jednoznačnog odgovora. Ukoliko mislite da je maca bolesna, veterinarska intervencija se svakako preporučuje, pa i uz određeno sputavanje i ograničavanje kretanja.Nakon što maca ozdravi, neka "odluči" gdje joj je najbolje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr