Povratak

Mačka ne jede zbog problema s nakupljenom dlakom koja ometa probavu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Molim vas za pomoć. Maca mi je stara 12g. Od ponedjeljka odbija hranu, od 08.01.2018. Vodila sam je kod vet. Dao joj je dexametazona, peptorana i vitamina i rekao da joj neće biti ništa ako ne jede, da dođemo sutra. Sutra joj je dao vitamina i klavocin, malo se maca oraspoložila, malo je počela jesti i piti, i sutra opet odbija hranu. Kod veterinara joj je napravljen ultrazvuk abdomena, vet. je rekao da nešto u želucu ima, da su najvjerojatnije dlake i dao nam je pastu Bezo pet. Mačka i dalje odbija hranu, povraća, bila je teška 5 kg, sad je teška 4,5 kg. Hranila sam je na špricu, rukama, sve sam isprobala, molim vas za savjet jer zbilja ne znam što da radim. Hvala, l.p., Fedora

O: Vaša mačka je starija i vjerojatno se manje kreće pa je i peristaltika usporena što otežava problem. Kako je ultrazvuk abdomena već učinjen i otkriveno je, pretpostavljam, klupko dlaka koje ometa probavu.

Problem nastaje kada se antihairball pasta ne upotrebljava redovno. Tada formirane nakupine dlaka više nisu rahle, već se u taj konglomerat dodatno mogu  zapetljati tvrđi, slabije probavljivi dijelovi hrane pa cijela ta loptica otvrdne i teže se razgrađuje. Stoga inzistirajte na tome da mačka što više pije. Hrana nije toliko bitna, ali tekućina je. Bilo bi najbolje da joj dajete toplu, bistru juhicu s dodatkom žličice lososovog ulja, a uz to joj  pokušajte i nadalje davati pastu za izbacivanje dlaka te, ako je moguće, potaknite je na što više gibanja. Preporučujem uz nevedeno da  mački  masirate trbuh kružnim pokretima, ukoliko joj to ne smeta.

Kada i ako joj se vrati apetit, nastavite je hraniti sa kombinacijom suhe i mokre hrane u tipu antihairball.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr