Povratak

Mačka povraća gliste i ima proljev | Crijevni paraziti i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Šta trebam uraditi ako moja mala maca povraća hranu i gliste zajedno, gliste su oko 5 cm velike i žute su boje. Moja maca ima tekući izmet, ali u izmetu nema ništa. Šta moram raditi da se oporavi? Maca

O: U mačaka se mogu javiti: oblići s bilateralno simetričnim tijelo i bez kolutića. Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5-10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Kod velikih i teških invazija ovim parazitima mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih oblićima primjećuje se okrugli i napuhnut trbuh, i stalno prisutna želja za hranom. Crijevni se paraziti mogu namnožiti u tolikom obujmu da izazovu začep crijeva.

Od drugih parazita kojima se mogu invadirati su trakavice i to najčešće kada mačka pojede zaraženu buhu te Giardiu putem kontaminirane  vode. Mačke su najčešće invadirane psećom trakavicom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20-45 cm. Zreli članci ove trakavice oblika su sjemenke riže i crvene su boje. Larve (cisticerkoidi) žive u psećoj i mačjoj buhi, i s njom, kada je pojedu, ulaze u organizam, gdje se za 16 do 21 dan razviju do odraslog parazita. Nešto rjeđe parazitira Taenia taeniaeformis. Trakavica Diphylobotrium latum duga je 1 do 3 metra. Razvija se preko račića i riba, a zreli oblici nalaze se u crijevima pasa, mačaka i čovjeka. Simptomi bolesti u mačaka ovise o stupnju invazije trakavice i to su najčešće  jaki roljev, slabiji apetit, mršavljenje, slabokrvnosti.

Terapija se provodi antihelminticima (npr. Prazinon, Caniverm, Drontal), a za vrijeme terapije bitno je izmet neškodljivo ukloniti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr