Povratak

Mačka uporno liže šapu | Belogent krema

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Moja mačka je stara 12 godina, sterilizirana prije cca 9 godina. Nedavno je počela lizati šapicu toliko da na tom mjestu dlake uopće nema. Nosi ovratnik i mažemo joj šapicu Belogent kremom koju smo dobili od veterinara. Maca ima dobar apetit i osim toga nema drugih promjena u ponašanju. Jako je ugodna, osim kad je kod veterinara, tamo se pretvara u tigra. Obzirom da njen veterinar nema s njom baš strpljenja, a ni nekakvog rješenja, možete li mi pomoći nekakvim savjetom? Veterinar mi je zadnje rekao da je to neurodermatitis i da je moja mačka živčana i da se zbog toga liže te da on ne zna kako da je spriječimo i da joj pomognemo. Da se ona jednostavno mora prestati lizati, što znam i sama.
Unaprijed vam se zahvaljujem. Pozdrav, Rozana

O: Lizanje šapa može imati više uzroka: alergija izazvana alergenom iz okoline, a to mogu biti kemikalije ili određene biljke u cvatu, alergija na hranu, tj. neke sastojke u hrani, kao što su konzervansi, hormoni ili neresorbirani lijekovi. Također je moguće da psihičko stanje uzrokuje ponašanje koje može dovesti do sličnih posljedica kao i alergeni, a to je upravo lizanje šapa.

Alergija na hranu vrlo je složena, ali je važno naglasiti da je "krivac" uvijek bjelančevina. Bjelančevine mogu biti različitog porijekla, u mesu, mliječnim proizvodima, jajima, povrću ili žitaricama. Jednom razvijena, alergija može trajati doživotno, a riješenje je u uklanjanju te supstance iz prehrane.Sljedeći korak mogao bi biti i obrok u kojem je jedan izvor bjelančevina te ugljikohidrata u izvornom obliku. Npr. janjetina i riža, riba i riža, jaja i riža. U nekom periodu od 1-2 mjeseca ne bi smio jesti ništa drugo. Na taj način eliminacijskom bi dijetom saznali točno na koju bjelančevinu maca reagira.Daljnju prehranu osmislili bi već prema rezultatima eliminacijske dijete, a najkraće nakon perioda od 1-2 mjeseca.

Samo liječenje je izbjegavanjem kontakta sa alergenima, a kako to u nekim slučajevima nije moguće, tegobe se umanjuju kortikosteroidima. No to je najčešće slučaj ako se radi o alergijama iz okoline; ako je uzrok neki sastojak hrane, onda treba promijeniti način prehrane.

Ako je lizanje šapa posljedica alergije na hranu, neophodna je promjena hrane te davanje medicinske hrane specifično formulirane za mačke koje imaju problema s alergijama. Prehrana hipoalergenom hranom, uz savjetovanje s veterinarom, uglavnom daje rezultat. U poslovnicama Pet centra nudimo medicinske hrane Hipoallergenic (Purina), Hipoallergenic Royal Canin, Hill's d/d i z/d.

Ako je lizanje izazvano iz psihološkim razlogom, potrebno je maci pomoći na način da se u prostor stave sredstva za smirivanje na bazi prirodnih feromona, o kojima je detaljnije pisala moja kolegica, pod naslovom Mačji facijalni feromoni - Ceva Feliway spray.

Vezano za Belogent kremu, potrebno je da je maca ne liže i nemojte mazati duže od 3 tjedna. Također, primjenjuje se još par dana po gubitku simptoma. Po sastavu je kortikosteroid i antibiotik.

Potrebno je i korištenje ovratnika dovoljne dimenzije, što znači da macu treba onemogućiti da si liže šapu; time bi se smanjila iritacija i ubrzalo ozdravljenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr