Povratak

Malena bradavica ili izraslina na koži mačke | Papilomi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Prilikom rutinskog jutarnjeg maženja s mojom macom, pod prstima sam osjetila neku izraslinu. Maca nije reagirala kao da ju boli, ali ipak do sada mi nije dozvolila da pažljivije to promotrim. Uhvatila sam priliku dok mirno spava i uslikala. Ljubazno Vas molim za mišljenje o čemu se radi te je li potrebno tretiranje. U prilogu je fotografija istog. Unaprijed hvala i lp. Mia

O: Promjene u vidu malenih bradavica ili izraslina možemo naći na koži pasa i mačaka, ali isto tako na sluznici usne šupljine pa i ušnog kanala. Takve promjene nazivamo papilomima, a radi se o dobroćudnim promjenama koje su uzrokovane virusnom infekcijom. Upravo zbog toga, prenose se direktnim kontaktom, a inkubacija može biti vrlo duga i do 2 mjeseca. Poznato je više različitih virusa koji uzrokuju pojavu papiloma kod mačaka. U većini slučajeva nikakvo liječenje nije potrebno već papilomi nestanu sami, zahvaljujući imunološkom sustavu organizma. Izrasline najčešće nestanu već za nekoliko tjedana. Kod pasa koji su imnološki kompromitirani ili kod mačaka koje su pozitivne na FIV papilomi mogu perzistirati duži vremenski period. Kod mačaka kožne papilome možemo naći po trbuhu. Izgledaju kao sasvim malene, tanke bradavice, obično u boji kože. Vrlo su nezgodni papilomi koji se javljaju u uhu posebno kod mačaka. U većini slučajeva papilomi prođu bez terapije, no kada se nalaze na posebno nezgodnim mjestima, neophodno je kirurško odstranjivanje. Lokalna terapija kremama koje djeluju virocidno obično je bezuspješna i nema nikakav utjecaj na tijek bolesti.

Budući da nije moguće, na temelju informacija koje ste naveli, uspostaviti točnu i sigurnu dijagnozu (dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike te pato-histološkog i serološkog nalaza), najbolje je mačku odvesti veterinaru na pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza i na osnovu toga provela primjerena terapija (odstranjivanje bradavice).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr