Povratak

Mogući uzroci promjene ispod donje usne mačke | Eozinofilni granulom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Danas sam na mački uočila čudnu promjenu ispod donje usnice. Nisam se susrela sa ovakvom situacijom do sad... Ne znam o čemu je riječ... Izgleda mi kao neki mali mjehurić koji u sredini ima narančastu točkicu. Poslat ću vam sliku , ako mi možete pobliže možda vi reći ima li razloga za zabrinutost. Hvala, lijep pozdrav. Ljubica

O: Promjene na donjoj usni koje se mogu vidjeti na fotografijama koje ste poslali, asociraju prvenstveno na eozinofilni granulom. Osim toga, moguće je da se radi o malom apscesu, promjeni zbog traume (ubod), običnoj ozljedi i sl.

Eozinofilni granulom se najčešće javlja na usnama, ali i na zubnom mesu i nepcu te rjeđe na drugim dijelovima tijela. Ne zna se točan uzrok nastanka, a najčešće se dovodi u vezu s alergijama, padom imuniteta i urođenom sklonošću. Promjene mogu izgledati različito, najčešće su žućkasto-ružičaste boje, ponekad izgledaju kao čvorić ili mjehur, ponekad imaju nepravilan oblik i mogu biti okrugle ili disperzirane duž usne. Liječenje ovisi o anamnestičkim podacima, odnosno ukoliko npr. mačka ima buhe, može se sumnjati da je granulom nastao kao posljedica ugriza, pa je nužan tretman protiv buha. Primjena kortikosteroida se često preporučuje a po potrebi i antibiotika.

U svakom slučaju, preporučujem da Vašu macu odvedete veterinaru jer je jedino pregledom u ambulanti moguće utvrditi o čemu se zapravo radi.

Dodatne informacije o ovoj temi možete pročitati na sljedećim stranicama Pet centra:

Oteklina i crvenilo na usnama mačke | Eozinofilni granulom kompleks

Eozinofilni granulom i potpora imunološkom sustavu

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr