Povratak

Možebitni razlozi pojavi bezdlačnog područja u mačke (alergije, infekcije, autoimuna bolest...)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Imam macu staru 8 godina koja u zadnjih 6 mjeseci ima problema s nekom vrstom kožne alergije tj. bezdlačno područje na dorzalnoj strani vrata i to je svrbi. Bili smo kod veterinara nekoliko puta i nitko nam nezna reći točnu dijagnozu. Nisu ušni šugarci ni buhe, a hrani se medicinskom hranom(Royal canin). Primala je Benzapen A 100 ml, Depadin A 50 ml, vitamin B complex + C A 100 ml, Biodyl A 50 ml, vitamin AD3E A 100 ml, Tardomyocel comp. A 100ml ,aplikaciju lijeka i/m, i/p, s/c uz to dobiva VMP pastu(Pfizer), te je mažemo Triderm kremom no ništa ne pomaže osim što je malo manje svrbi. Uz sve to ima i epilepsiju (uzima phenobarbiton) molim za savjet. Darko

O:
Promjene koje opisujete u Vaše ljubimice mogu biti uzrokovane s više faktora: alergije, bakterijske infekcije, gljivične infekcije, infekcije kvasnicama, parazitima kože, autoimunih bolesti, greškama u prehrani (nedostatak biotina ili nezasićenih masnih kiselina), hormonalnom neravnotežom ili su nepoznati uzroci. Više o uzrocima svrbeža opisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. na Svrbež kože i ispadanje dlake.
S obzirom kako je uzrok moguće jedino dijagnosticirati na osnovu pregleda i brojnih dodatnih pretraga u veterinarskoj ambulanti, na ovaj način Vas mogu jedino savjetovati o načinima i mogućnostima ublažavanja simptoma odnosno pomoći u oporavku kože Vaše ljubimice.
Prije svega kod dermatoloških problema je od iznimne važnosti preventiva i zaštita od vanjskih parazita, prvenstveno buha u svrhu sprječavanja komplikacija sa stanjem. Ukoliko Vaša maca nema neku od zaštita, možete joj aplicirati sredstvo u obliku ampule (Orme Naturali Protection, Bayer Advantage ili Advocate, Merial Frontline, Krka Fypryst), sprejeva (Orme Naturali Protection sprej, Merial Frontline, Canina Bio-Insect Shocker), ogrlica (Orme Naturali Protection). Odabir najprikladnijeg sredstva za Vašu macu ovisi i o stupnju oštećenja kože kao i stupnju aktivne upale pa je, stoga, preporučljivo o tome raspraviti sa Vašim veterinarom u ambulanti.

Također, vrlo dobar odabir predstavljaju ampule Advocate ili Stronghold (Pfizer) s obzirom kako imaju djelovanje na širok sprektar vanjskih i crijevnih parazita, uz napomenu kako se Stronghold izdaje isključivo na veterinarski recept. Ovo je važno iz razloga što se aplikacijom jednom od potonje navedenih ampula može čak i liječiti infestaciju kožnim šugarcima, jednim od čestih uzroka promjena na koži mačaka.
Zatim, prehrana kao potpora terapiji ili sama terapija slijedeća je po važnosti u suzbijanju kožnih simptoma. S obzirom kako Vašoj maci već dajete medicinsku hipoalergijsku hranu, koja predstavlja optimalan odabir kod ovakvih slučajeva, moram samo napomenuti kako je preduvjet ove hrane kao terapijskog ili pomoćnog terapijskog sredstva hranjenje mace isključivo navedenom hranom, ali ne kraće od 8 do 12 tjedana. U ovisnosti o odgovoru organizma, poželjni učinci hrane vidljivi su kroz minimalno 4-6 tjedana, a maca se može ovom hranom hraniti dugotrajno u svrhu držanja dermatološkog problema pod kontrolom.
U svakom je slučaju, ujedno potrebno i podržavati imunosni sustav Vaše mace na optimalnoj razini. Zahtjevi na vitaminsko-mineralnim sastavom mnogo su veći u onih mačaka kompromitiranog zdravlja pa se najčešće i pristupa dodavanju dodataka prehrani. Kada se radi o mačkama za preporučiti su pripravci u obliku pasti jer su u tom obliku znatnije atraktivnije teksture nego što su to tablete ili praškovi pa, tako, Pfizer VMP pasta predstavlja odličan odabir. Svakako imajte na umu kako je preporučljivo ovaj vitaminsko-mineralni pripravak davati svakodnevno kroz 3-4 tjedna, a po potrebi, a sve u ovisnosti o napredovanju oporavka, i dulje.


Općenito je potrebna velika upornost i strpljivost kako u dijagnostici tako i u liječenju kožnih promjena kod mačaka. Iz tog razloga, uputno je često obavljati kontrole kod svog veterinara, kako bi isti bio upoznat sa svim aspektima liječenja i tijeku samog oporavka, odnosno, po potrebi odredio i neke druge pristupe u liječenju. Stoga ga svakako držite informiranim o tijeku stanja a, naravno, možete razmisliti i o traženju drugog mišljenja u veterinarskoj ambulanti. Za preporučiti su kolege na Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prilažem Vam i broj telefona kako bi se mogli dogovoriti za pregled kod dermatologa kako macu ne bi nepotrebno izlagali stresu čekanja u ambulanti: 01/ 2390 - 350.
Nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne te da će se Vaša maca brzo oporaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr