Povratak

Najčešći razlozi pojačanog glasanja (mijaukanja)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Antea Klobučar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti centar), Rijeka

P: Imam mačka starog 2 godine. U stanu smo, živimo još s dvije mačke, s kojima se on super slaže. Nekako od kako se počeo tjerati ima faze kad je nemiran, kad mjauče, kad ne zna što bi, a nije gladan zedan ili nešto slično. Ne može ni spavati nešto dugo. Kastriran je. Sumnjamo na neke psihičke možda probleme. Zna biti pospan, jedva gledati, a i dalje mjaukati. Često zna makahti živčano repom. Probali smo sa šetnjama vani, isto bude jako nervozan. Inače je kućna mačka. Zna jako mrdati repom kao da želi obilježiti teritorij, a ništa ne može i spustiti kao da je mačak u tjeranju. Ne znamo što da radimo više s njim. Koja terapija bi mu pomogla da bude kao ostale mačke? Da se jednostavno smiri da njemu i nama bude lakše. Često ne možemo ručati na miru jer on samo mjauče. Bilo u kuhinji ili sjedne na umivaonik, bilo gdje, prvo tužno, pa živčano. Jednostavno ne znamo što da radimo. Puno hvala! Doris

O: Mačka se može pojačano glasati (mijaukati) iz mnogo razloga. Uzroci navedenog ponašanja mogu biti od znakova bolnosti (čije razloge mora isključiti veterinar pregledom životinje i određenim dijagnostičkim pretragama) preko zahtijevanja pažnje.

Unatoč tome što većina ljudi misli da mačke preferiraju samoću, to i nije baš u potpunosti točno. Mačke mijaukanjem potiču na igru, maženje odnosno socijalni kontakt. Iz tog razloga preporuča se provoditi određeno vrijeme u danu s ljubimcem, a ne ga ignorirati.

Također razlog zbog kojeg mačka mijauče više nego je inače je i kada želi hranu, bez obzira na to je li već jela. Takvo ponašanje ispoljavaju prilikom dolaska u kuhinju ili za vrijeme kada netko od ukućana jede.

Mačke mogu mijaukati više nego inače kada su usamljene, stoga se preporuča da se prilikom nabave mačke nabave i dodaci poput penjalica, grebalica i igračaka.

Stres može isto tako biti jedan od uzroka takvog ponašanja. Uzroci stresa su mnogobrojni, od dolaska prinove u obitelj, dolaska novog ljubimca, preko promjene mjesta boravka, promjene dosadašnjeg rasporeda stvari (npr. namještaja) u prostoru u kojem mačka živi, nabave nekakve nove stvari koja dosada nije bila prisutna u prostoru u kojem mačka obitava, bolesti ili smrti ukućana itd.

Mačke se pojačano glasaju tijekom spolnog ciklusa te eventualno tijekom starosti ukoliko je došlo do poremećaja kognitivnih funkcija.

Ukoliko Vam navedeno ponašanje smeta, bilo bi najbolje da posjetite Vašeg veterinara koji će prvo isključiti bilo kakvu moguću bolest kao primarni uzrok problema te Vam potom može, ako smatra da je potrebno, prepisati  određene preparate za olakšavanje takvog stanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr