Povratak

Nesiguran i preplašen mačić | Prilagodba udomljenog mačića na novi dom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Jučer smo udomili mačića starog cca 2mjeseca. Noćas nisam s njim spavala ni sat vremena ukupno jer stalno plače i mjauče, vidim kako mu suze idu. Ostavljen je s 5 tjedana od strane mame i borio se sam sa još dvoje mačića. Do jučer je odrastao u vanjskim uvjetima, a sad je u kući i ne znam boji li se možda što je zatvoren ili da li ga nešto boli... Čim osjeti da nisam kraj njega počne plakati i teško se smiri... Boji li se možda da ću ga i ja ostaviti? Vidim da je umoran i spava mu se, a ne odspava ni sat vremena u komadu. Do sada sam dva puta udomila mačića i nije bilo ovakvih problema. Lijep pozdrav, Tena

O: Svaka životinja je individua za sebe. Tako je i s mačićima. Međusobno se razlikuju po naravi i sposobnosti prilagodbe na nove uvjete. Neki će  vrlo brzo prihvatiti novonastale uvjete i sredinu, a nekima je ipak potrebno malo više vremena. Životinje koje su imale neka traumatična iskustva također trebaju više vremena za prilagodbu.

Napisali ste da se radi o mačiću od oko 2 mjeseca koji je kod Vas tek dva dana. Tako mali mačići su još uvijek ovisni o majci i nisu sposobni preživjeti sami. Uz majku imaju zaštitu, uče tražiti hranu i socijaliziraju se. Najvjerojatnije je Vaš novi mačić Vas prihvatio kao zamjensku majku. Kada nije u Vašoj blizini ponovo se osjeća nesigurno i prestrašeno.

Smjestite ga u mirnu prostoriju u kojoj ćete mu napraviti njegov kutak. Neka ima svoj ležaj i igračke. Posvetite mu što više pažnje. Pristupajte mu mirno, bez vike i naglih pokreta. Držite ga u krilu ili ga smirite tako da ga nosite npr. pažljivo zamotanog u ručnik  ili napravite "tobolac".  Stvorite određenu rutinu tako da ga u isto vrijeme hranite, igrate se sa njim, čistite ga. To će mu pomoći da se prilagodi na novu sredinu. Možete upotrijebiti  proizvode  namijenjene  za smanjivanje i suzbijanje stresa i napetosti kod mačaka. To je naprimjer Feliway sprej ili raspršivač koji oponaša prirodne feromone koji smiruju mačku, a možete ga pronaći u ponudi ljekarne Pet centra.

Svakako odvedite mačića veterinaru koji će ga pregledati i na taj način isključiti prisutnost neke bolesti, te ga očistiti od parazita.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr