Povratak

Neurodermatitis i simptomi / Perutanje kože kao posljedica endokrinoloških bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Luna je plava ruska mačka, stara godinu dana. Vrlo je nervozna i plašljiva i kada je uplasena zna biti i agresivna. Prema mužu i meni je ljubazna ali nije od mačaka koje sjede u krilu ili se dugo maze. U posljednjih mjesec i po pojavili su se čudni zdravstveni problemi. Počela je da intenzivno liže zadnju lijevu šapu i primjetili smo da su jastučići natekli a dva dana kasnije i "rascvjetani" a pojavilo joj se crvenilo na bradi. Verterinar joj je liječio povredu šape, a bradu pogledao Woodovom lampom nije vidio ništa neobično, no natekla i donja usna, a kasnije i desni. Normalno je jela. Odveli smo je ponovo kod veterinara i ovaj put doboli Cefalexin da pije i Triderm kremu da mažemo šapu. Čitava stvar je potrajala jos tri tjedna nakon prestanka terapije i polako nestala. Bila je u redu par dana,  a onda je počela s lizanjem desne prednje šape. Nakon toga joj je natekla gornja usna sve do nosa. Molimo Vas za mišljenje i savjet. Hvala. Aleksandra

O: Hvala na ukazanom povjerenju. Iako na ovaj način nije moguće postaviti dijagnozu, pokušati ću Vam objasniti što bi se moglo zbivati sa zdravljem Vaše ljubimice.

Prije svega, kako opisujete da su se problemi počeli javljati nakon što je maca počela prekomjerno lizati jednu šapu, ovoj pojavi postoji nekoliko uzroka.

Smatra se da se prekomjernim lizanjem smanjuje psihička napetost izazvana raznim stresnim situacijama (npr. dolazak nepoznatih osoba, susret s drugim mačkama ili drugim životinjama i sve druge promjene u njihovoj okolini) ili nervozom. Vlasnici ponekad ne primjete ovo u početnoj fazi jer se mačke većinom skrivaju dok se ližu. Poremećaj se dešava češće u mačaka koje žive u zatvorenom, u stanu ili kući. Kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. pisala je detaljnije o ovoj temi u svom odgovoru Mačka pretjerano čisti dlaku - mačja psihogena alopecija (neurodermatitis)

Slijedeće, ponekad su uzrok tome ektoparaziti - buhe, kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku. Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo. Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti (lupus, pemphigus). Na kraju, spomenut ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedica nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansa nekih minerala, nedostatka vitamina. Sve navedeno može biti proces od kojeg je ishodila komplikacija stanja (stalni odgovor organizma na neki iritans). Također, uzrok može biti i alergen iz okoline koji je ili udahnut ili je u direktnom kontaktu s kožom te izaziva hipersenzibilizaciju kože na određenom dijelu tijela.  Učestalo lizanje u konačnici može dovesti do komplikacija stanja jer se mehaničkim djelovanjem smanjuje otpornost kože te potencira sekundarna infekcija, uzrokovana bilo bakterijom ili gljivicom. Tada su od pomoći oralni antibiotici i lokalna terapija, no, na ovaj način se ne liječi uzrok već samo simptom pa je upitan oporavak, odnosno učestalost pojave recidiva.

S obzirom na navedeno, ukoliko sumnjate u mogućnost neurodermatitisa, u Vaše se mačke vjerojatno radi o nekom tipu alergijske reakcije, a naročito s obzirom na navedene promjene na bradi. Razumljivo, za postavljanje dijagnoze je potrebno načiniti pretrage kože i dlačnog pokrivača u veterinarskoj ambulanti, ali za početak mački možete odmah ponuditi antialergijsku medicinsku hranu (Hill's z/d dehidrirana ili konzervirana hrana i Royal Canin Hypoallergenic dehidrirana hrana). Osim navedenih hrana, bilo bi uputno u prehranu dodati dodatke prehrani bogate nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu poboljšanju konstitucije kože u tijeku kožnih bolesti (Vetoquinol Dermanorm Ulje, Dr. Clauders Ulje lososa, Canina Dermcaps kapsule). Prioritet kod ovakvih zravstvenih problema je strogo vođenje računa o prehrani i ovakvim hranama hraniti macu minimalno kroz 8-12 tjedana a isto je preporučljivo i za davanje dodataka prehrani. Svakako bi istovremeno trebalo liječiti sekundarne infekcije kako se stanje ne bi pogoršalo. Pri tome Vam savjetujem da ukoliko niste spomenutom terapijom primijetili poboljšanje stanja, odnosno ako ste primijetili i pogoršanje simptoma, svakako o tome obavijestite Vašeg ambulantnog veterinara kako bi terapiju mogao prilagoditi ili promijeniti. Osim navedenoga, ukoliko maca intenzivo liže šapicu, stavite joj zaštitni ovratnik a čime ćete pomoći i samom oštećenju na koži da se što prije sanira. Nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne te da će se stanje Vaše ljubimice stabilizirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr