Povratak

Odluka o kastracija mačka starije dobi | Postupak kastracije i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Može li se kastrirati stari mačak? I kakve bi mogle biti posljedice ako se kastrira?
Hvala. Ivana

O: Vaš ljubimac je u ozbiljnoj dobi i svaki operativni zahvat koji uključuje opću anesteziju nosi određeni rizik. Naime, rizik ne postoji od samog operativnog zahvata, nego od uvoda u anesteziju i buđenja iz anestezije. Koliki je taj rizik, procjenjuje se kliničkim pregledom općeg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biokemijske pretrage).

Sama kastracija mužjaka, s veterinarskog stajališta, preporučuje se radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje.

Također, takve životinje imaju manju potrebu za označavanjem teritorija, za razmnožavanjem, teritorijalnom dominacijom i drugim ponašanjem nošenim testosteronom.

Kastracija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. To je zapravo postupak odstranjivanja testisa iz skrotalnih vrećica. Mačak mora biti natašte, što znači da prije operacije mora postiti barem 12 sati. Kastracija se radi u punoj narkozi, što znači da mačak cijelo vrijeme operacije spava. Kada zaspi, područje testisa se obrije i dezinficira. Zatim se naprave dva reza, jedan na jednom testisu i drugi na drugom. Kroz te otvore se izvuku testisi, podvežu se funikulusi i testisi se odrežu. Kastracione rane se ne šivaju, samo se lokalno posipaju antibiotskim praškom. Na kraju se još aplicira antibiotik produženog djelovanja pod kožu i to je sve.

Kod kuće trebate mačku osigurati ležaj na mračnom i mirnom mjestu dok se budi iz narkoze i treba mu osigurati svježu vodu. Nije ga poželjno hraniti sve dok se potpuno ne probudi iz narkoze kako mu komadić hrane ne bi otišao u dušnik umjesto u jednjak.

Iz gore navedenih razloga, veterinari predlažu preventivne zahvate koji se izvode na zdravoj životinji i time se rizik postupka bitno smanjuje. Također, to su i razlozi zašto se kastracija obavlja u ranijoj dobi ljubimca (cca od 6 mjeseca života).

Posavjetujte se s Vašim veterinarom koji prati i poznaje Vašeg ljubimca i koji je u mogućnosti procijeniti rizik operativnog zahvata ili posljedica ako se i odustane od istog.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr