Povratak

Odluka o kastraciji starijeg mačka | Sukobi mužjaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. Većeslava Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Poštovani, da li je mačak od oko 8 god.prestar za kastraciju? Naime, radi se o dvorišnom mačku koji živi je stalno vani, kod mene u stan svrati par puta dnevno na hranu, redovito mu dajem Pratel i ampulice za buhe. Vrlo je plah i nemoguće ga je odvesti veterinaru. Tek od lani počeo se udaljavati od dvorišta na par dana. Evo sad je u toj fazi, te se danas vratio sa ranom na nozi. Bojim se za njega zbog infekcija od drugih mačora preko ujeda ili ogrebotina. Koliko bi kastracija utjecala na njegov život s obzirom na to da nikako ne pristaje na život u stanu koliko god ja to htjela.Vrlo je drag i poseban macan. Hvala! Estera

O: Ponašanje mačaka vrlo je raznoliko, od divljih samotnjaka do onih koji vole društvo drugih mačaka. Njihova osobnost i društvene interakcije s drugim mačkama ovise o učenju u ranoj dobi, gustoći populacije mačaka i dostupnosti hrane.

Društveni kontakti su češći kada hrane ima u izobilju. Najvažniji čimbenik slaganja mačaka je krvno srodstvo. Drugi važan čimbenik je rana sterilizacija. Tako mužjaci dvorišnih mačaka imaju manje društvenih kontakata, a kastrirani mužjaci imaju više. Prave borbe mužjaka događaju se kada dolazi oko razgraničenja teritorija, u vrijeme tjeranja ženki, kada mladi mužjaci ulaze u područja drugih mužjaka.
 
O samoj kastraciji starijih maca pisala je kolegica Martina Petrović, dr.med.vet. u svom odgovoru naslovljenom Odluka o kastracija mačka starije dobi | Postupak kastracije i oporavak.
 
Nažalost, imate dvije mogučnosti i obje nose određeni rizik. Da mačka stavite u transporter i pripremite za operacijski zahvat (post) te ga u dogovoreni termin odvedete u ambulantu. Možete i ne napraviti kastraciju i time dovesti opet život u rizik jer vjerojatno je došlo do poklapanja teritorija i tjeranja ženki.

Sama kastracija ne bi trebala utjecati na navike i temparament ljubimca. Međutim, nakon što se razina muški hormona snizi, mačak će vjerojatno postati "ljeniji" što bi smanjilo izbivanje iz kuće.
 
U Pet centru možete nabaviti sredstva koja Vam mogu pomoći u navedenim prilagodbama i korekcijama vladanja. To su mačji feromoni u raspršivaču Ceva Feliway za umirenje mačaka, Dia calm tablete koje sadrže valerijanu za smirenje, Kalm aid tablete za razdražljive i uznemirene kućne ljubimce koje sadrže L triptofan esencijalnu aminokidselinu koja utječe na proizvodnju serotonina i ima opuštajući učinak, L teanin s opuštajućim učinkom i tiamin, tj. vitamin B1 i B 6 koji djeluju povoljno na živčani sustav.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr