Povratak

Optimalna dob za sterilizaciju ili kastraciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Zoran Lovric


Odgovara:
Zoran Lovrić, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: U nekoliko navrata čula sam od uzgajivača da se mačići steriliziraju već u dobi od 4 mj. Zanima me da li je to u redu i koje bi dodatne posljedice mogle biti ako se mačić sterilizira tako rano (u odnosu na starost od 6 mj.). Hvala i lijepi pozdrav,
Žaklina

O: Sterilizacija (kod ženki), odnosno kastracija (kod mužjaka), načelno je moguća u različitoj životnoj dobi. Recentna znanstvena istraživanja prednost daju mlađoj životnoj dobi.

Očekivane dobrobiti su sljedeće: sterilizirana/kastrirana mačka postaje mirnija, privrženija, smanjuje se sklonost "lutanju", obilježavanju teritorija, učestalost dodira s drugim mačkama te time i mogući prijenos različitih zaraznih bolesti, nastanak rana u sukobima. Posebno je važna smanjena mogućnost oboljenja organa mokraćno-spolnog sustava (tumor mliječne žlijezde, upala maternice). Zahvat se izvodi u općoj anesteziji te je nužno dogovoriti pred i postoperacijski protokol s izabranim veterinarom.

Dakle, načelna preporuka za sterilizaciju bila bi dob od oko 5 mjeseci, a za kastraciju oko 8 mjeseci.

Poslije operacije korisno bi bilo prilagoditi prehranu u smislu prevencije moguće pretilosti. U Pet centru raspolažemo hranom različitih proizvođača te ukoliko se odlučite, rado ćemo Vas savjetovati.

Nadam se da će Vam navedeno pomoći pri odluci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr