Povratak

Oteklina i crvenilo na usnama mačke | Eozinofilni granulom kompleks

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Mačka ima 7 mj. Normalno jede i razigrana je Primjetila sam da joj je natečena donja usna i malo crvenkasta. Šta bi bilo uzrok tome? Kristina

O: Otekline na usnama mogu u mačaka nastati kao posljedica  različitih stanja. U pitanju može biti apsces, ubod, bolesti zubi, piodermija, tumora, alergija ili kao posljedica nekih drugih bolesti u organizmu.
 
Još jedna bolest koja zahvaća usne i okolno tkivo je i eozinofilni granulom kompleks. Riječ je o bolesti odnosno stanjima do kojih dolazi zbog pretjerane reakcije eozinofila (bijelih krvnih stanica). Razina eozinofila u organizmu normalno poraste prilikom parazitarnih invazija, ali se ponekad, kao što je možda ovdje slučaj, dogodi da njihov broj poraste i kao reakcija na hranu, pelud, buhe ili prašinu. Alergije i genetska predispozicija mogu tako kod nekih mačaka dovesti do pretjerane reakcije eozinofila i posljedično do oštećenja kolagena (sastavni dio kože).

 

Eozinofilni granulom kompleks javlja se u tri oblika i to kao granulom, plak ili ulcer. Eozinofilni ili linearni granulom se najčešće javlja kao oteklina na usnama i bradi ili kao dugačka, uska lezija na stražnjoj strani bedra. Eozinofilni plak nalazimo kao dobro ograničene promjene na trbuhu, unutarnjoj strani bedra i vrata. Kod mačaka koje boluju od ovog oblika javlja se i intenzivan svrbež. Eozinofilni ili indolentni ulcer se obični nalazi na rubu gornje usne, ali se ponekad može naći i na stražnjoj strani jezika. Ovo je najčešći oblik eozinofilnog granulom kompleksa.

 

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i histopatološke pretrage gore navedenih promjena. Liječenje se temelji na uklanjanju primarnog uzroka (alergena) te aplikaciji protuupalnih lijekova (kortikosteroida) i antibiotika.

 

Savjetujem Vam da svakako posjetite Vašeg veterinara za utvrđivanje točne dijagnoze i pravilne terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr