Povratak

Otežano disanje | Pojačana osjetljivost stražnjeg dijela tijela i stražnjih nogu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam macu staru 4 i pol mjeseca. Bili smo već kod veterinara na pregledu i na 2 cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Veterinar ju je pregledao i rekao je da je sve u redu. Teška je 2 kg i voli jesti, jako je razigrana i vesela. Imam 2 pitanja za vas: 1. Primijetila sam da maca ponekad zna na glas disati (kao da joj je nos poluzačepljen). Znači 80% vremena diše normalno ali nekad kao da joj nešto zasmeta. Da li bi trebala tome pridavati pažnju ili je to normalno za male mačke? 2. Otkad je došla kod nas (prije 2 mjeseca) je bila malo smotana. Hoda normalno, ali stražnje noge su joj znale zapeti na prepreku u skoku i sl.. Mislila sam da je to zato što je mala, ali sada kada je više-manje svladala skakanje sam primijetila da je jako osjetljiva na stražnji dio tijela i stražnje nožice. Ako joj probam masirati stražnji dio leđa, agresivno zamjauče i okrene se. Isto tako dok leži joj znam lagano pipkati stražnje nožice i reagira na isti način. S obzirom na to da znam da mačke ne vole baš da ih se dira po nogama i leđima pitam se da li moja maca samo agresivnije izražava emocije ili bi problem mogao biti nešto drugo? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. LP, Katarina

O: Ukoliko mačka otežano diše, makar i povremeno, moguće je da postoje problemi unutar respiratornog sustava. Oni mogu biti bezazleni i prolazni, ali se može raditi i o nečemu ozbiljnijem. Za punu ocjenu o čemu se radi nužno je da mačku pregleda veterinar. Respiratorni problemi nisu rijetki kod mladih mačaka.

Što se tiče pojačane osjetljivosti stražnjeg dijela tijela i stražnjih nogu, moguće je da se radi samo o tome – pojačanoj osjetljivosti. Pojedine mačke naprosto ne vole da ih se dira na određenim mjestima. U svakom slučaju, trebate biti sigurni da se ne radi o bilo kakvoj ozljedi, odnosno da mačka ne reagira u stvari na bol. Dobro pregledajte kožu na osjetljivim mjestima i ako primjetite ozljedu, macu odvedite veterinaru na pregled. Ne treba zanemariti mogućnost da se maca ozljedila kroz igru i skakanje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr