Povratak

Otpadanje dlake u krugovima / Gljivična infekcija kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam mačku i 4 mačića stara 2 mjeseca. Prije cca 3 tjedna mačićima je počela otpadati dlaka u pravilnim krugovima i pojavilo se crvenilo kože na tim mjestima. Kako ih mažem kremom koju mi je veterinar preporučio, na nekim mjestima se suši raste dlaka, ali otvaraju se nova područja i sad su gotovo cijeli prekriveni time. Jedino zajedničko što sam otkrila kod mačića su malene kvržice na vratu, s time da sam tek prije dva dana shvatila da mačka ima unutarnje parazite (u ispovraćanom sadržaju) jer do sad nije imala nikakve simptome. Mene zanima da li to troje (unutarnji paraziti i vanjski kod mačića, plus kvržice) zapravo može biti povezano i kako? Hvala unaprijed. Vencislava

O:
Otpadanje dlake u krugovima ukazuje na gljivičnu infekciju kože. Gljivice koje se najčešće mogu naći na koži i dlaci mačaka pripadaju rodu Microsporum (bolest je poznata kao mikrosporoza). Uzročnik mikrosporoze izrazito je otporan. Na predmetima i u okolini može preživjeti više mjeseci tako da su kontaminirani predmeti trajan izvor zaraze. Stoga je kod pojave mikrosporoze nužna i dezinfekcija prostora u kojem boravi zaražena životinja.

Više o mikrosporozi možete pročitati ovdje: Nagli gubitak dlake svih mačića u leglu / Mikrosporoza.
Kako je navela kolegica, mikrosporoza se javlja u tipičnom obliku, ali može biti i sasvim prikrivena, bez jasnih znakova. U mačića je česta pojava kvržica i krastica koje mogu biti posljedica sekundarne bakterijske infekcije.
Sve navedeno ukazuje da je do kožne infekcije došlo zbog pada imuniteta mačića. Pad imuniteta u mladunaca svakako se može očekivati u onih koji su invadirani crijevnim nametnicima.  O čišćenju mačića od glista možete pročitati ovdje: Maca ima gliste

Za invaziju vanjskim i unutarnjim parazitima, kao i infekcije cijelim nizom različitih mikroorganizama u velikom broju slučajeva nije neophodna direktna izloženost organizma, već je dovoljan dovoljan kontakt sa životinjom koja boravi na otvorenom. Pri tome nije bitno koliko dugo boravak na otvorenom traje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr