Povratak

Plavičaste bjeloočnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Mačka stara 10 godina ima već odavno pigmentaciju šarenice oka. Šarenica umjesto da je zelena smeđa je, istačkana smeđim točkama. Takvo stanje je već godinama i kad smo je vodili veterinaru rečeno nam je da to ne utječe na vid i da s tom pigmetacijom nema problema. Na istom oku pojavila se prije par dana promjena, ali sad na bjeloočnici. Bjeloočnica joj je poslala plava... Vodili smo je u veterinara, dao joj je tobrex kapi i stanje joj se smiruje, ali i dalje ne znamo šta joj je bilo ili šta joj je. Veterinar također ne zna; surfam internetom, ne mogu naći ništa, ali baš ništa. Da li ste vi u svojoj praksi imali što slično? Znači plavičasta bjeloočnoca. Kad se pokrije drugo oko, kako bi se provjerilo da li ona na to oko vid, oko se pokreće u svim smjerovima za prstom – znači vidi, ali šta znači ta plavičasta bjeloočnica? Puno hvala. Pozdrav, Ana

O: Plavičaste bjeloočnice mogu ukazivati na probleme s cirkulacijom u području oka. Zbog manjka dotoka kisika područje oka je pod anemijom (pravilan naziv je ishemija). Pojam ishemija ukazuje na smanjen dotok krvi kroz suženu ili komprimiranu krvnu žilu u neki organ ili dio tijela.

Točnu dijagnozu moglo bi se postaviti jedino temeljitim, specijalističkim pregledom kompletnog oka.

Stoga Vam savjetujem, ukoliko ste u mogućnosti, da macu odnesete na pregled specijalistima Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr