Povratak

Pneumonija | Dijagnostika upale pluća i liječenje mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Mačak moje kćeri je bio tri dana apatičan i povlačio se u sobu i spavao. Star je 5 mj, velik za svoju dob. Odveli su ga veterinaru koji je izmjerio temperaturu i konstatirao upalu pluća. Temperatura je 41. Napominjem da niti kiše niti kašlje niti mu curi nos. Nije pregledan ni na rendgenu niti na ultrazvuku. Preslušana su pluća slušalicama. Primio je kombinaciju tri lijeka i sinoć je živnuo i jeo. Takodjer jutros jede i odveli su ga po drugu injekciju. Mene zanima je li moguće utvrditi dijagnozu samo na osnovu temperature i pregleda slušalicama? Kćer se jako brine. Napominjem da veterinarska ambulanra ima visoke recenzije 4,5. Također napominjem da je mačak putovao autom i bio na propuhu i pod klimom i da je u jednom momentu bio u doticaju sa dvoje drugih mačića koji su dirali miša. Molim Vas da mi odgovorite je li moguće na taj način doneti dijagnozu. Lp, Željka

O: Razlikujemo aspiracionu i infekcioznu pneumoniju. Prva nastaje kada mačka udahne sitno strano tijelo ili sadržaj želuca tijekom povraćanja. Drugu uzrokuju bakterije, virusi, protozoe, gljivice. Pneumonija može nastati i sekundarno uslijed nekog primarnog oboljenja. Simptomi su obično ubrzano disanje i rad srca, zeleno-žuti iscjedak iz nosa, visoka ili povišena temperatura, duboki kašalj. Neke mačke imaju simptome samo nekoliko dana, a zatim oni nestaju bez terapije. Kod pneumonije postoji rizik od pojave sistemskog upalnog odgovora gdje se upala proširi na cijeli organizam, dolazi do otkazivanja rada unutarnjih organa i smrti. Zato je kod svake sumnje na pneumoniju dobro što prije započeti liječenje širokospektralnim antibioticima, dati infuziju elektrolita i vitamina, bronhodilatatore.

Auskultacijom pluća i srca iskusni veterinar može utvrditi nepravilnosti u radu oba organa. RTG je svakako dobro učiniti ako je dostupan, može i 2 tjedna od početka liječenja koje obično traje više tjedana , nekad i mjeseci. Na kraju terapije dobro je opet ponoviti pregled i RTG da se vidi uspješnost terapije.

Savjetujem Vam da cijepite Vašeg mačka polivalentnim cijepivom protiv najčešćih virusnih bolesti kod mačaka, o čemu se možete raspitati kod Vašeg veterinara.