Povratak

Pojačano slinjenje i pjena na ustima mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačića starog 3 i pol mjeseca, danas sam primjetila da mu ide nekakva pjena na usta, nešto poput pljuvačke i cijelo vrijeme je otvarao i zatvarao usta (kao da je mljackao). Nisam znala što je pa sam brzo otišla provjeriti na internet, kako nisam ništa pronašla, otišla sam ga pregledati i kad sam se vratila bio je ok, nije bilo traga pjeni, nije me bilo svega par minuta. O čemu se radi? Odmalena imam mačke i nikad nisam vidjela ništa slično osim kada mi je mačak star 7 godina uginuo od trovanja, ali mačić nema nikakve druge simptome koji bi ukazali na to jer jede, pije mlijeko, vodu, razigran je i aktivan.

Molim odgovor što prije.

Hvala, Marija

O: Pjena na ustima potječe od prekomjerne salivacije, a slina se pretvara u pjenu pod utjecajem žvakanja i disanja. Takve situacije nisu rijetke kod mačaka, a mogu biti kratkotrajne, bez posljedica, što je slučaj kod Vaše mace, ali i zabrinjavajuće ako traju duže i ponavljaju se.

Mučnina je često praćena pojačanim slinjenjem, kao što je to kod vožnje autom. Također, kod tjeskobe mačke pojačano sline, a kako takva stanja prati i ubrzano disanje, veoma lako se stvori nešto poput pjene na ustima. Bolesna stanja u usnoj šupljini poput bolesti zuba, desni, razne ozljede, strana tijela, tumori, upale... općenito imaju za posljedicu pojačano slinjenje koje ponekad može biti pretvoreno u pjenu. U većini situacija kada je otežano gutanje, pojačano se luči i slina što treba uzeti u obzir. Različita trovanja redovno prati i hipersalivacija.

Postupak s mačkom ovisi o osnovnom uzroku, a ukoliko se pojačano slinjenje ponavlja, preporuka je da posjetite Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr