Povratak

Poremećeno ponašanje kućne mačke - pretjerano lizanje i čupanje dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam jedno pitanje u vezi bengalske mačke. Ona je uredno vakcinisana, redovno joj stavljam ampule protiv buva, kućna je maca, jede samo Royal Canin hranu i uvijek ima 3-4 vrste, kupili smo joj neviđjeno mnogo igračaka, penjalicu od 2m jer smo negdje pročitali da mačka zbog stresa čupa svoju dlaku pa smo joj primjenili sve što smo pročitali, međutim ona je sada još gora. Po cijeli dan se liže i čupa dlake. Sa šapa je skoro svu dlaku skinula i sad je počela i rep da čupa. Ne znamo više šta da radimo? Pomagajte. Milica

O: Pojava koju opisujete u Vaše ljubimice ima čak nekoliko naziva: Sindrom mačje hiperestezije (preosjetljivosti), Mačja psihogena alopecija, Sindrom automutilacije (samoozljeđivanje), Bolest trzanja kože, Atipični neurodermitis. Mačke koje imaju ovaj sindrom pokazuju izrazitu nadraženost kože koja može biti praćena trzajima mišića leđa pa sve do korjena repa. Može biti popraćeno i glasnim mijaukanjem, posebno noću. Nakon dodira, počinju se neobično ponašati, vrtjeti, loviti svoj rep, gristi ga sve do te mjere da si stvaraju rane koje naravno prelaze u kraste, koje one opet grizu itd. Kako se isto ponašanje ponavlja, rep ne može zacijeliti... Ovo se može odnositi i na neki drugi dio tijela, šape, sve što životinja može dohvatiti.

Smatra se da je ovo poremećeno ponašanje zapravo posljedica kronične depresije. Iako to vlasnicima zaista može zvučati čudno, svakako postoji i može se dijagnosticirati uzevši u obzir dosta faktora oko životinje i naravno detaljnim pregledom u veterinarskoj ambulanti. Pokušajte se sjetiti svih promjena koje su mogle utjecati na (ne)zadovoljstvo i raspoloženje Vaše ljubimice jer one su jako sklone reagirati na promjene koje su se dogodile u njihovom životnom prostoru. Te promjene se Vama mogu činiti beznačajne, ali ljubimcima ne moraju biti - primjerice premještanje namještaja u kući, selidba, dolazak novog člana u obitelji, odlazak člana obitelji, novi ljubimac ili bilo što što je promijenilo svakodnevnu rutinu ili nešto zbog čega bi se Vaša maca mogla osjećati ugroženo. Bol također može biti uzrokom ovakvog ponašanja. Mnogo je faktora...

Ono što se preporuča, a što i već činite, je da osigurate da je zaštićena od buha i crijevnih parazita te da analne vrećice nisu pune i upaljene. Također, postoje hipoalergene medicinske hrane koje su tako napravljene da se njima može odrediti da li je hrana uzrok navedenih problema jer na njihove bjelančevine organizam ne može reagirati kao na alergen.

Razgovarajte sa veterinarom u Vašoj veterinarskoj ambulanti i o mogućnosti davanja dodataka prehrani bogatih omega kiselinama i biotinom za brži oporavak kože i dlake Vaše. U Pet centar trgovinama i online stalno su dostupni: Canvit Biotin tablete, Dr. Clauders Ulje lososa, Zoetis VMP tablete.

Svakako Vašeg veterinara obavijestite ukoliko se simptomi ne smiruju, kako bi mogao poduzeti daljnju dijagnostiku u cilju postavljanja točne dijagnoze, a prema tome i terapije.

 

Rizici kastracije vezani su prije svega uz izvođenje kirurškog zahvata i moguće postoperativne probleme. Također, postoji nešto povećan rizik od nastanka urinarne inkontinencije i od nakupljanja prekomjerne težine. Nakon kastracije je prosječno psu potrebno tri tjedna da se hormoni izluče iz cirkulacije, što znači da se nakon kastracije psu neće dogoditi nagli pad  hormona nego postepen. U zdravstvenom pogledu, kastracijom se preveniraju neka oboljenja koja se u pravilu javljaju u starijoj dobi (tumor testisa, bolesti prostate). Sama kastracija, ako se obavlja nakon nekoliko dana poslije parenja, nema lošeg utjecaja na zdravlje. Potrebno je tih nekoliko dana sa se smiri uzbuđenje, kako bi tijek operacije prošao svojim tokom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr