Povratak

Poteškoće s analnim vrećicama i utjecaj prehrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kastriranog mačka koji ima 2 godine. Nedavno je imao problem s analnim vrećicama, upaljene, dobio je injekciju antibiotika i još za 7, 8 dana za doma antibiotik te tekućinu smeđu za mazanje repa jer si je napravio ranu.  Sada, 8 dana poslije lijeka, bio je ok. Onda jedno veče nije pustio nikoga blizu sebe, kad sam nu dodirnula rep vidjelo se  da ga boli i odlučila sam preko noći vidjeti kako će mu biti pa da drugi dan poslije posla idem veterinaru, međutim bio  je dobro, normalno kao da nije bilo ništa, opet si je napravio ranu na repu, ali to sam mu mazala i sad je normalan, ne boli ga ništa. Imam još 2 mačke sterilizirane koje sve hranim istom hranom Whiskas i Purina za sterilizirane mačke, tu i tamo koju vrećicu mokre hrane. Druge mačke nisu imale tih problema. Sad mene zanima, s obzirom na to da sam čitala kako bi mačke s tim problemom trebale jesti vlaknastu hranu, je li to točno i koja bi to hrana bila? Što mi vi preporučujete jer ne bih voljela da mi mačak ima takve probleme. Napominjem da blitvu ne bi jeli ni hranu što nama ostane ne bi jeli.

Hvala na odgovoru.

Anita

O: Općenito o poteškoćama s analnim vrećicama kod mačaka je već ranije opisala kolegica Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet. u svom odgovoru Analne vrećice.

Kao što je i navedeno pretpostavka normalizaciji pražnjenja analnih vrećica je pravilna prehrana i regulirana stolica. Naime, uslijed mekane stolice ili proljeva izostaje pritisak izmeta na analne vrećice, pa sekret zaostaje u vrećicama, gruša se te začepljuje izvodne kanale. U tom slučaju sekret predstavlja idealan medij za razvoj bakterija, što rezultira upalom, koja se često komplicira gnojenjem i resorpcijom takvog sadržaja iz vrećica. Nerijetki su recidivi ovakvog stanja nakon terapije.

Najčešći uzrok problema sa analnim vrećicama u mačaka je prehrana siromašna vlaknima koja u konačnici rezultira neredovitom i premekanom stolicom pa je iz tog razloga mačkama sa problemima sa analnim vrećicama preporučljivo prehranu promijeniti ili obogatiti povećanim udjelom vlaknine koja daje dobro formiranu i voluminoznu stolicu. Također, prekomjerna tjelesna težina i manjak aktivnosti pridonose zaostajanju sadržaja analnih vrećica kao i kronični proljev te slabiji tonus muskulature crijeva.

Ako Vaš ljubimac ima redovitu i normalno formiranu čvrstu stolicu, prehranu mu u pravilu ne treba mijenjati već u dogovru sa Vašim veterinarom redovito prazniti vrećice i po potrebi poduzeti antibiotsku terapiju. Svakako, s obzirom na opisane promjene na koži i pojačnu osjetljivost kože bilo bi uputno ljubimcu u prehranu dodati suplemente za povećanje otpornosti kože poput Dr. Clauders Ulje lososa, Vetoquinol Dermanorm ulja, Canina Derm caps kapsula, Anivital FeliDerm tableta ili Dr. Clauders Hair&Skin paste. Navedeni preparati sadrže esencijalne masne kiseline koje su potrebne organizmu za izgradnju i razvoj kože i zdrave dlake a preporučuje se dodavanje svakodnevno kroz period od 4-6 tjedana.

No, ako primjećujete neredovitost konzistencije stolice, bilo bi uputno promijeniti prehranu. Nije neophodno spravljati obroke kod kuće, već možete ponuditi neku od hrana premium ili superpremium kvalitete za sterilizirane ili kastrirane mačke (Purina One, Iams, Brit care, Hills, Royal Canin, Purina Pro Plan, Schesir) koje sadrže optimalan udio lakoprobavljivih vlakana a koje omugućavaju, u pravilu, redovitu stolicu čvrste konzistencije. Svakako, ali u dogovoru sa Vašim veterinarom ljubimca možete hraniti posebnim medicinskim hranama kod navedenih problema poput Hill's w/d linije hrane u konzerviranom ili dehidriranom obliku ili Royal Canin Fibre response u dehidriranom obliku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr