Povratak

Prehrana za mačku oboljelu od bubrežne insuficijencije i proteini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti), Rijeka

P: Imate li bilo gdje na zalihi Brit mokru hranu za macke s bubrežnim problemima (grain-free, egg&peas)? Već koristimo suhu, ali bi nam trebala mokra, bez žitarica. Također, čitam da neki veterinari imaju drukčiji pristup te mačkama s bubrežnim problemima ne uskraćuju proteine, samo je važno da hrana bude mokra te da mačka ne dehidrira. Moja maca ima sad 13 god. i zadnje 2 godine problem s bubrezima – povišeni urea, kreatinin, povraćanje. Slabo jede u zadnjih par tjedana te je spala s blizu 4 kg na 3 kg, iako više ne povraća, pije i jede minimalno, te se donekle dobro ponaša. Pozdrav, Petra

O: U našem aktualnom asortimanu za sada nažalost nemamo Brit Renal u mokrom obliku, za sada samo dehidrat. S time da možete slobodno uz dehidrat od Brita koristiti mokru Renal medicinsku hranu od drugih proizvođača.

Što se tiče ove tvrdnje da se maci ne uskraćuju proteini, to je točno samo u izvjesnoj mjeri, to jest u određenim situacijama. Obično mačke oboljele od bubrežne insuficijencije ne žele jesti, a uz to i povraćaju. Naravno da je u tom momentu bolje da mačka jede "bilo što", nego da joj nudite Renal koji odbija, pa još dodatno uz bolesne bubrege oboli i od hepatičke lipidoze radi toga što ne jede. Dakle, vlasnicima takvih mačaka preporuča se davati hranu koju maca voli dok se apetit ne vrati, pa onda probati svakako s medicinskom prehranom. Proteini, uz to što su velike molekule, sadrže visok udio fosfora i predstavljaju opterećenje za rad bolesnih bubrega te je zbog toga nužno njihovu razinu u hrani ograničiti.

Alternativa medicinskoj prehrani je ta da se maci daje redovna hrana, a kao dodatak u hranu Ipakitine prah koji eliminira toksine i fosfor te tako rasterećuje rad bubrega.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr