Povratak

Pripravci za sprečavanje dehidracije u mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Dobar dan, mi smo udomili malu macu staru 5 tijedana (kako kaže vetrinar), ali imamo problema sa dišnim putevima. Bili smo dva puta na inekciji radi jaćanja imunitet, a iscjedak iz očiju smo liječili sa Tobrex masti i nosić ispirali u fiziološkoj otopini,stanje se popravilo kroz par dana, evo sada opet vodimo borbu sa prehladom,posjetili smo veterinara i nije nam dao nikakvu terapiju nego je rekao da se maca mora sama boriti sa time, a meni se maca čini gore sada nego prije jer sada niti ne pije niti ne jede i stalno bi samo spavala. Molim vas šta da radimo? Hvala. Marina


O: Što se tiče liječenja za početak je važno održavati prohodnost i čistoću nosa i očiju (vlažne maramice za mačke, fiziološka otopina, Optiseptyl kapi i sl...). Također, dobro bi maci osigurati neko mirno i udobno mjesto gdje se može odmarati. Što se tiče prehrane, svakako preporučam neku od visoko kvalitetne hrane za mačiće (Hill's, Royal Canin, Iams, Pro Plan, Brit), naravno uz stalno dostupnu svježu vodu. Budući da je kod infekcija gornjih dišnih puteva osjet mirisa redovito smanjen, mačke obično odbijaju hranu pa ih je tada potrebno hraniti "na silu", pomoću šprice.Za tu namjenu onda preporučam konzervice a/d (Hill's), Recovery (Royal Canin), Convalescence (Purina Pro Plan) ili High Calorie (Eukanuba) koje možete nabaviti u ljekarnama Pet centra. Radi sprečavanja sekundarne bakterijske infekcije obično se u terapiji primjenjuju i antibiotici, a za sprečavanje dehidracije i nadomjestak tekućine ponekad je potrebno mace staviti na infuziju. Druga varijanta pomoću koje možete mačiću probati nadoknaditi vodu i elektrolite je da mu dajete Rehydration Support od Royal Canina. Riječ je o prašku koji se otopi u 500 ml tople vode pa se također može davati putem šprice. Ovdje bi još svakako preporučila i neki od vitaminsko – mineralnih pripravaka za mačke (VMP pasta, Calo – Pet pasta ili Immunoboost pasta) koji će, jačanjem imunološkog sustava, također pomoći u procesu ozdravljenja.

U svakom slučaju moj je savjet da se još jednom konzultirate s Vašim veterinarom ili kolegama na Veterinarskom fakultetu kako bi se mačiću pomoglo sa što adekvatnijom terapijom i njegom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr