Povratak

Problem sa zubima | Resorptivna lezija zuba u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Mislim da mi mačak ima problema sa zubima i zubnim mesom. Normalno jede i spava i u zadnje vrijeme je pretežno vani. Primjetila sam prije 2 dana da mu je jedan mali prednji zubić počeo izlazit prema van izduživat se, a jučer mu je otišao ukrivo prema očnjaku.Također, primječujem da više slini poslije jela i čudno diše ponekad,hrapavo. Bio je bolestan prije 2 mjeseca, jako je slinio,jezik mu je mlitav bio i imao je temperaturu, veterinar je rekao  da je samo pokupio nekakvu virozu, dobio je antibiotike i ozdravio.Ne znam da li je to možda povezano. Mačak će uskoro napuniti 5 godina, više vremena provede vani. Poslat ću Vam sliku u prilogu, te se nadam da ćete mi pomoći. Dal da ga vodim veterinaru? Kompliciranoi je jer nemam u blizini stanicu, a i mačak nije oduševljen kada treba putovat i družit se s nepoznatim ljudima. Lijep pozdrav, Ema

O: Komadići zaostale hrane, bakterije, slina  pogoduju stvaranje plak na zubima. S vremenom taj plak kalcificira te nastaje kamenac koji predstavlja podlogu za nastanak novog plaka. I plak i kamenac pogoduju prisutnost  bakterija u ustima, što dovodi do razvoja infekcije te upale usne šupljine gingivitisa (zubno meso na krvari, bolno je), pojave neugodnog zadaha te ispadanju zuba.  Različiti upalni procesi na desnima najčešće se rješavaju antibioticima, a  za prevenciju se upotrebljavaju antiseptički gelova, npr. Stomodine gel, čija djelatna tvar je chlorxeksidin. Ovaj gel Vam preporučam ukoliko uočavate početne promjene na zubnom mesu kao tanka crvena crta iznad zuba, otekline ili crvenilo pojedinih zona u čeljusti. Ponekad se upalni procesi ne mogu izliječiti antibioticima, a to je najčešće u onim fazama kada su zahvaćene dublje strukture koje tada treba očistiti i obraditi.
 
Resorptivna lezija zuba u mačaka je česta bolest kod odraslih mačaka, proces se javlja na spoju zuba i zubnog mesa. Karakterizira je postupno nestajanje čvrstih struktura zuba i gubitak zuba. Razlog ovog oboljenja još nije poznat, a najčešće obole čistokrvne mačke i one u dobi od 4 do 6 godina. Javlja se u pasminskih mačaka (sijamska, perzijska, ruska plava, abisinska). Resorpcija nastaje kao posljedica djelovanja odontoklasta, koji resorbiraju tvrdo tkivo zuba. Proces resorpcije započinje na na površini korijena i širi se u dublje slojeve korijenskog dijela zuba (sloj dentina). Navedeno stanje može biti takvo da maca ne pokazuje znakove bola tokom hranjenja pa vlasnik primjeti bolest tek kad zubi počnu otpadati. Zahvaćeni su predmolariji i molariji, rijetko su u pitanju očnjaci. Saniranje ovog procesa se vrši restauracijom zuba, pranjem ili vađenjem zuba, ovisno o stanju.

Potrebno je što prije otići kod veterinara u ambulantu koji bi poduzeo lječenje prema određenoj dijagnozi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr