elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije otprilike tjedan dana pronašla sam napuštenog mačića starog otprilike 2 tjedna. Bio je jako slab, no ubrzo je ojačao. Hranim ga špricom, razrijeđenim mlijekom svaka dva sata. No, danas sam primjetila da mu je rektum natekao i blago se crveni. Stolica mu je žućkasta i vodenasta. Prvo što sam pomislila je da je dobio gliste, ali bih željela stručnu pomoć jer se osobno ne razumijem u to. Hvala na pomoći. Pozdrav! Mirna


O: Proljev u mladih mačića može uzrokovati niz čimbenika. Najčešće se radi o bakterijskim ili virusnim infekcijama, parazitarnim invazijama, toksinima, alergijama i intolerancijama na hranu, nagloj promjeni prehrane, neadekvatnoj prehrani itd.
 
Mekana i žućkasta stolica često ukazuje i na prejedanje odnosno na preobilne obroke. U tom slučaju možete pokušati dodatno razrijediti mlijeko dok se stolica ne normalizira, a onda polako opet vraćati na početnu koncentraciju.

U svakom slučaju važno je da mačića hranite češće, ali u manjim obrocima nego rjeđe i obilnije. Od zamjenskih mačjih mlijeka preporučila bi Vam mlijeko za mačiće Dr.Clauder's, Beaphar, Canina ili Gimpet, a možete ih nabaviti u svim trgovinama Pet centra. Više o othranjivanju mačića, količini mlijeka i broju obroka možete pročitati i ovdje.

O crijevnim parazitima te njihovom prepoznavanju i liječenju detaljno je pisala kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.

Do otečenja i upale rektuma pa čak i do prolapsa može doći zbog nekih bolesti probavnog trakta ili, najvjerojatnije kao i u ovom slučaju, zbog samog proljeva i naprezanja, o čemu možete više pročitati u odgovoru kolegice Dragice Nemeš dr. vet. med. ovdje.

U slučaju da proljev još uvijek traje, a budući da je riječ o vrlo mladoj životinji koja još uvijek nema potpuno razvijen imunološki sustav, najbolje bi ipak bilo da se za pomoć obratite svom veterinaru.

OZNAKE: